Izvor: Bebac

Proizvođači Avent, Disney First Years, Gerber, Dr. Brown, Playtex i Evenflow su doneli odluku da dobrovoljno povuku iz prodaje bebi flašice sa štetnim bisfenolom A na preporuku državnog tužioca iz Konektikata, koji je svoju odluku obrazložio nizom istraživanja koja su potvrdila štetni uticaj Bisfenola A na reproduktivno zdravlje dece, kao i na njihov neurološki i imuni sistem.

Naime, u poslednjih deset godina, obavljeno je više od 130 studija koje su dovele u vezu BPA (Bisfenol A) sa kancerom dojke i prostate, dijabetesom, pojavom hiperaktivnosti, ranog puberteta, gojaznosti, i drugih poremećaja. Smatra se da Bisfenol deluje na isti način kao ženski hormoni što posebno utiče na plodnost i seksualno ponašanje


U septembru prošle godine rađena je studija, u kojoj su učestvovale odrasle osobe koje su imale povišen nivo bisfenola A u organizmu, i koja je pokazala da je kod ovih ljudi veća verovatnoća za pojavu srčanih oboljenja, dijabetesa i anomalija jetre.
Međutim, ono što je daleko opasnije je da su mnoga istraživanja pokazala da BPA ima negativnog uticaja čak i u malim dozama - manjim nego što je trenutni bezbednosni standard (prema studijama iz 80-tih godina evropske norme dopuštaju unos od 50 mikrograma po kilogramu telesne mase, dok su severnoameričke norme upola manje), a najvažnije otkriće američkog nacionalnog instituta za zdravlje, koje je objavljeno prošle godine, pokazuje da BPA može da ima uticaj na razvoj mozga i ponašanje fetusa, beba, i male dece.

Kanada zvanično proglasila BPA štetnim
Kanada je prva zemlja koja je i zvanično zabranila prisustvo Bisfenol A u flašicama za bebe proglasivši je otrovnom hemikalijom. Kanađani su otišli čak i korak dalje te su zabranili i reklamiranje spornih bebi flašica.
Oni su prema rečima svog ministra zdravlja pošli od teze da trenutne bezbednosne granice moraju biti više, jer je bolje posvetiti pažnju sigurnosti, a ne nastaloj šteti. Kanadski ministar zdravlja je takođe upozorio proizvođače mlečnih formula za bebe, da iz svojih proizvodnih linija izbace konzerve, za čije se premazivanje često koristi upravo sporni Bisfenol A.
Ovim potezom kanadska Vlada povukla je sve sporne proizvode sa tržista sve dok se ne isporuče nove. Svi koji poseduju flašice koje sadrže BPA pozvani su da mogu slobodno da ih vrate i da dobiju pare nazad ili da dobiju flašice koje na sebi imaju oznaku BPA FREE (Bez Bisfenola A) bez obzira da li su koristili prozvode i to bez računa. Takođe, prilikom povraćaja flašica neće se uzimati u obzir njihova starost.

Sporne bebi flašice se prodaju u Srbiji
Iako su pored Kanade i nekih američkih država, koje su zabranile prodaju bebi flašica sa spornim Bisfenolom A, čak i najveći proizvođači odlučili da ih povuku iz prodaje one se u Srbiji potpuno slobodno i legalno prodaju.
Prema informacijama iz nadležnih institucija do kojih je došao Bebac u važećem "Pravilniku o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe koji se mogu stavljati u promet" (Sl. list SFRJ" br. 26/83...18/91) norma za bisfenol A uopšte ne postoji.
Upravo zbog zastarelih Pravilnika koji datiraju i iz 1983. godine svim uvoznicima i prodavcima omogućen je potpuno legalan uvoz i dalja prodaja štetnih flašica za bebe koje su povučene sa inostranih tržišta, što zbog zakona, što zbog odluke proizvođača

Šta je Bisfenol A?
Bisfenol A - ili BPA je hemikalija koja se veoma često koristi u proizvodnji čvrste plastike da bi se sprečilo lomljenje. Bisfenol A je u komercijalnoj upotrebi od 50-tih godina prošlog veka i nalazi se u mnogim predmetima koji su u svakodnevnoj upotrebi, kao što su plastične flaše, posude za podgrevanje u mikrotalasnim pećnicama, konzerve i limenke, naočare za sunce i CD-i. Na osnovu sprovedenih istraživanja smatra se da Bisfenol deluje na isti način kao ženski hormoni što posebno utiče na plodnost i seksualno ponašanje.

Zašto je BPA štetan u flašicama za bebe?
Iako se Bisfenol A nalazi i u drugim plastičnim proizvodima on nije tako opasan kao u flašicama za bebe koje trpe izlaganje visokim temperaturama, mikrotalasnim zracima, ali i česta oštećenja. Takođe, za razliku od običnih plastičnih flaša koje se koriste jednokratno flašice za bebe se koriste duži vremenski period.
Na Univerzitetu u Misuriju testirana su po tri modela bočica šest najpopularnijih marki flašica za bebe na severnoameričkom tržištu: Avent, Gerber, Playtex, Evenfo, Disney i Dr. Brown.

Sprovedena su dva testiranja.
Prvo su flašice bile testirane na sobnoj temperaturi, a zatim na temperaturi od 80°C. Test na temperaturi od 80°C je simulirao ponavljanje pranja flašica (simulirano je oko 60-100 pranja) i pokazao je koliko se Bisfenol A ispušta iz flašice koja je dugo korišćena. Iako je temperatura od 80°C viša od temperature na kojoj pere mašina za pranje posuđa, pokazan je efekat stalnog pranja i izlaganja raznim deterdžentima i vrućoj vodi.
Flašice koje su stajale na sobnoj temperaturi nisu pokazale primetne vrednosti ispuštanja Bisfenola, dok su zagrevane pokazale ispuštanje od 5 do 8 ng/ml.
Dakle, vremenom se bisfenol otapa, a to se naročito ubrzava zagrevanjem u mikrotalasnim pećnicama i sterilizatorima, kao i oštećenjima, te ova hemikalija može da pređe u tečnost koju beba pije.

Kako da znam koje bočice sadrže BPA?
Okrenite flašicu naopačke i proverite koja se oznaka nalazi u trouglu. Neke flašice izrađene od plastike sa polikarbonatom - one koje sadrže BPA - imaju oznaku za recikliranje #7 ili PC oznaku. Ipak to što ovih oznaka na nekim flašicama nema, ne garantuje nikakvu sigurnost, ako je bočica čvrsta i providna, ipak proverite ko je proizvođač, da biste bili potpuno sigurni. Najbolje flašice su one koje sadrže oznaku BPA FREE ili BPA 0%.

Kako da smanjim opasnost od BPA?
Da biste smanjili opasnost od Bisefenola A, najbolje bi bilo da koristite ili flašice koje ga ne sadrže (BPA FREE oznaka) ili da koristite staklene flašice, kao što su to činili naši roditelji, s tim što je kod staklenih flašica veća mogućnost od ozbiljnog povređivanja dece.

Ukoliko koristite plastične flašice pratite sledeće instrukcije:

1. Izbacite iz upotrebe i odmah zamenite plastične bebi flašice koje na sebi imaju ogrebotine ili su manje prozirne (zamućene) što nastaje kao posledica čestog korišćenja i starosti proizvoda.
2. Ne stavljajte plastične bebi flašice u mikrotalasnu pećnicu radi zagrevanja hrane i tečnosti ili sterilizacije.
3. Ne perite plastične bebi flašice u mašini za pranje sudova.
4. Ne zagrevajte hranu ili tečnost u plastičnim bebi flašicama, već to činite u odvojenim posudama.
5. Hranu i tečnost stavljajte u plastične bebi flašice tek kada se dovoljno ohlade da bi ih dete moglo konzumirati.

Avent i BPA
Imajući u vidu da veliki broj roditelja koristi upravo AVENT flašice neophodno je znati da ne sadrže sve avent flašice opasni Bisfenol-a.
Prema informacijama iz svetskih medija, jedan od najvećih proizvođa flašica za bebe Philips (AVENT) među prvima je prestao da prodaje  flašice sa spornim Bisfenolom-a i tržištu ponudio novu liniju proizvoda AVENT BPA free, koje su proizvedene upravo bez Bisfenola.

Da biste ustanovili da li su vaše AVENT flašice bez Bisfenola A,  trebalo bi da na ambalaži postoji odgovarajući zeleni znak BPA 0%.
Na našem tržištu se najčešće nalaze flašice koje nemaju oznaku BPA 0%. Pored flašica potrebno je obratiti pažnju i na cucle, sterilizatore, kao i na pumpice za izmlazanje.