Izvor: B92

Od aprila su u svetu potvrđena 52 slučaja otpornosti virusa na lek, od čega 15 u SAD. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da analizira uzorke uzete od dvoje urmlih i jednog teško obolelog u Norveškoj, da bi utvrdila značaj mutacije virusa novog gripa.

U Norveškoj je mutacija pronađena u telima dve osobe koje su umrle i jedne koja se bila teško razbolela.
Institut za javno zdravlje Norveške je saopštio da mutacija može izazvati znatno teže obolevanje jer virus tkivo disajnih puteva zahvata dublje nego što je to bilo ranije.
Nije poznato da li se mutirani virus preneo među ljudima, navode zdravstveni zvaničnici u Norveškoj.
Ista vrsta mutacije virusa je nađena i kod umrlih ili lakše obolelih u Brazilu, Kini, Japanu, Meksiku, Ukrajini i SAD, saopštila je SZO.

SZO je saopštila da virusi kod mnogih obolelih koji su umrli nisu pokazali mutaciju i ukazala da "zato nije jasan značaj tog nalaza (mutacije) za javno zdravlje".
"Samo to što mutirani virus zahvata dublje tkivo ne govori mnogo", rekao je predstavnik SZO Tomas Abraham za AP i dodao da je potrebno više kliničkih i epidemioloških podataka.
SZO je saopštila da je od novog gripa u svetu umrlo nešto više od 6.750 ljudi.
Širenje te bolesti, saopštila je SZO, izgleda da je dostiglo vrhunac u SAD i zapadnoj Evropi, ali broj slučajeva još raste drugde, uključujući istočnu Evropu i veći deo Azije.