Za uredno održavanje zelenih površina je zaduženo Gradsko zelenilo. Ekipe su svakodnevno na terenu. Specijalnom mašinom (autočistilicom) se obezbeđuje odgovarajuća higijena staza i platoa, dok se otpaci sa zelenih i betonskih površina (što je znak nemara, ponekad i samih roditelja) još uvek sakupljaju ručno.

Parkovi su opremljeni posebnim posudama (đubrijere), sa kesama za sakupljanje izmeta kućnih ljubimaca. Propisi (zvanična odluka) obavezuju njihove vlasnike da, koristeći ih, ne ugrožavaju higijenu - bar na zelenim površinama na kojima se igraju najmlađi, ali mnogi to ne poštuju.

Neodgovorni vlasnici životinja

Tako i ovo proleće protiče uz stari problem: rizik po zdravlje mališana, upravo zbog kućnih ljubimaca. Na to upozorava dr sci vet. med.Ivan Pavlović, parazitolog, naučni savetnik Instituta za veterinarstvo Srbije.

- Prisustvo velikog broja životinja na ograničenom prostoru urbane sredine, pogotovo ako su nosioci ekto i endoparazita, ispunjava uslove za pojavu, širenje i održavanje parazitskih infekcija. U tesnoj korelaciji pasa lutalica i ljubimaca u neposrednom okruženju ljudi, kao i kontaminacija javnih površina zoonotskim vrstama parazita - javlja se stalno prisutna mogućnost humanih infekcija. Ona predstavlja aktuelan zdravstveni (epizootiološki i epidemiološki) problem, sa aspekta prenošenja zoonoza (oboljenja životinja koje mogu da se prenesu na čoveka).

Pesak bez parazita

Istraživanja obavljena prošle godine u beogradskim centralnim parkovima, pokazala su da su svi veći parkovi u centru grada u većoj ili manjoj meri kontaminirani izmetom pasa i jajima njihovih parazita. Ohrabruje podatak da su peščana igrališta u centru grada, gde se pesak redovno zamenjuje, već par godina bez parazita. Izmetom pasa, kao stalnim izvorom potencijalnih infekcija ljudi, zagađene su i gradske ulice.

- Treba voditi računa da se izmet pasa ne zgazi i ne raznosi obućom, odećom, kao i loptom ili bilo kojim drugim rekvizitom koji služi za igru. Infekcija jajima psećih parazita može da bude opasna, jer u crevima ljudi iz jaja izlaze larve - koje krvotokom stižu do pluća, mozga i srca, očiju i drugih organa, izazivajući oboljenje. Simptomi su kašalj, hronični bronhitis, astma, visoka temperatura, ali i povećanje slezine i jetre, meningitis, upala ili slabost srčanog mišića i oboljenja očiju.

Beogradskim mališanima su na raspolaganju i brojna igrališta u neposrednoj blizini stambenih zgrada i blokova. Ona su intenzivno uređivana uoči zime. Ali, u svakom slučaju, roditelji su prinuđeni da posle svakog odlaska u park ili igralište obrate posebnu pažnju na higijenu mališana nakon povratka kući.

Obavezno pranje ruku

Posle igre u parku, deci moraju da se operu ruke (makar i vlažnim maramicama), kako bi se smanjio rizik. Treba proveriti i obuću, oprati je ako je potrebno, kako se mogućnost infekcije ne bi prenela na kućni prostor.

Igralište čuvaju roditelji

Na veliku radost dece sa posebnim potrebama, u novobeogradskoj Norveškoj ulici je izgrađeno specijalno igralište. Pored tipskih, ovde su postavljeni i rekviziti prilagođeni mališanima sa posebnim potrebama. Zeleni travnjaci i gumeni zastori su izdašno korišćeni, kao odlična podloga za igru. Pored toga, ovo je jedino igralište u gradu koje je kompletno ograđeno. A glavni čuvari su roditelji i ostali stanari okolnih stambenih zgrada.