Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasne bebi flašice i dalje u prodaji

Dečje plastične flašice u čijem sastavu ima bisfenola A, štetne hemijske supstance, dostupne su u prodavnicama u Srbiji, iako je upravo juče u zemljama EU prekinuta njihova proizvodnja.

Izvor:Blic

Štetnost bisfenola A (BPA) još nije zvanično potvrđena, ali Evropska unija je direktivom donetom u januaru iz predostrožnosti zabranila na svom tržištu prodaju i uvoz flašica proizvedenih od tog materijala.

Na našem tržištu ima flašica sa bisfenolom A i roditelji treba da obrate pažnju da pri kupovini izaberu proizvod na kojem stoji naznaka "oslobođeno bisfenola". Samo tako će zaštititi dete od mogućeg štetnog delovanja ove supstance.

BPA je inače sastojak plastične ambalaže ali nije problem kada deca piju sokove ili vodu, jer se bisfenol oslobađa u tečnost prilikom zagrevanja, objašnjava Vladimir Ješić iz roditelj portala bebac. com.

Ministarstvu zdravlja poznata je odluka Komisije EU o zabrani proizvodnje flašica sa BPA, ali kako se navodi u saopštenju, EU je odlučila da zabrani promet bočica sa ovom supstancom od 1. juna 2011.

Iz Ministarstva poručuju da će pratiti odluke EU. Do tada, roditelji, pazite šta kupujete svojoj deci.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica