Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Beograd i Muzej Beograda organizovali su danas završnu svečanost povodom Godine Ive Andrića. Prisutnima se, pored ostalih, obratio zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković, ističuči da se s punim pravom može reći da je Ivo Andrić bio i Beograđanin.

"U glavnom gradu živeo je od oktobra 1919. godine, pa sve do smrti. Beogradu se uvek vraćao, živeći na raznim adresama, često kod prijatelja, sasvim posvećen stvaralaštvu i velikom delu. Svojom književnom veličinom, Andrić je učinio i Beograd većim gradom," rekao je Peković i dodao da će grad sutra nizom događaja obeležiti godišnjicu rođenja pisca.

Pola veka od dodele Nobelove nagrade za književnost i vek od objavljivanja njegove prve pesme, kao i 120 godina od rođenja, bili su  povod da Vlade Srbije ovu godinu proglasi Godinom Ive Andrića. Godina je obeležena širom naše zemlje, ali i u mnogim evropskim gradovima. Na projektima koji su identifikovali Andrića ne samo kao čuvenog pisca već i kao našeg sugrađanina, učestvovala su četiri ministarstva, velik broj gradskih i republičkih ustanova kulture, na desetine osnovnih i srednjih škola, biblioteka, domova kulture, ambasada...