ŠTA SE DEŠAVA U PELENI KADA BEBA PREĐE NA ČVRSTU HRANU: Stomak će raditi kao sat uz par saveta!

Može se reći da je većina roditelja od prvog dana opsednuta sadržajem pelena svoje bebe, ali prelazak na čvrstu hranu je poseban izazov.

Shutterstock

Bebin izmet će se prelaskom na čvrstu hranu menjati po strukturi i mirisu, a to samim time znači da će i stomačić imati nove zadateke.

Neke namirnice su teško svarljive i imaju tendenciju da prođu kroz telo nepromenjene (čak i za stariju decu ili odrasle). Ovo je uočljivije kod beba jer hrana brže prolazi kroz njihov probavni sistem zato što ne žvaću

Tako neće biti neuobičajeno da u bebinoj kaki vidite komadiće nesvarene hrane. Ovo su neki od načina da olakšate rad stomačića:


1. Neka beba bude uvek dobro hidrirana. Ponudit bebi tokom hranjenja prokuvanu vodu.

2. Svaki dan dajte bebi raznovrsno voće i povrće.

Voće i povrće sadrži vlakna, koja pomažu da bebina kaka bude meka. Takođe, bakterije u crevima bebe će se menjati zbog ove raznolikosti.

3. Polako uvodite cela zrna.

Mit je da bebe ne mogu da jedu integralne žitarice - mogu. Ali ne trebaju im isključivo integralne žitarice, već ih treba mešati: nekim danima možda hleb od integralnog brašna, a drugim beli hleb, zatim kaša za doručak, a bela testenina za večeru.

4. Ne plašite mahunarki.

Mahunarke poput graška, pasulja i sočiva su dobar izvor proteina i bogate su vlaknima i gvožđem. Ponekad im možete umesto mesa i ribe ponuditi obarene i ispasirane mahunarke.

5. Dodajte mlevene orašaste plodove.

Ujutru pospite malo mlevenih čia semenki u kašu ili dodajte malo putera od kikirikija kroz jogurt. Ovo ne samo da pomažete bebinim crevima, već sprečava zatvor, dobar je iizvor proteina, kalcijuma, gvožđa i zdravih masti.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"KAKO BI BEBA BILA TAKO DUGO MIRNA DA NIJE DROGIRANA?" Raković: Čim primetite ovako nešto REAGUJTE! Oni su nevidljivi za SISTEM  Kurir TV


Izvor: Yumama