„Poverenje, sigurnost, stručnost, komfor i odmor, ovim rečima bih mogla da opišem moje iskustvo u privatnom porodilištu – od prvog pregleda, pa do izlaska iz bolnice. Kada sam pitala šta treba da ponesem sa sobom tokom prijema, rekli su mi samo telefon i punjač. Zaista vam ništa više ne treba“, započinje svoje iskustvo mama Aleksandra koja je u najvećem privatnom porodilištu MediGroup nedavno rodila bebu Petru, koja je 6000. beba rođena u ovoj ustanovi. Na samom početku, Aleksandra ističe da je porođaj protekao u najboljem redu i da je podrška medicinskog osoblja bila od presudnog značaja tokom trudnoće i porođaja. Kao znak pažnje, MediGroup sistem će ovoj porodici pokloniti pakete pregleda za prvu godinu bebinog života.

1. Na koji način ste doneli odluku da se porodite baš u MediGroup porodilištu? Koje su bile ključne prednosti ove ustanove u poređenju sa drugim opcijama koje ste razmatrali?

Preporuka mojih prijateljica i poznanica bila je ključna. Na prvom mestu, čula sam da je osoblje sjajno, da su babice i pedijatrijske sestre tu za vas u svakom trenutku, tokom 24 časa, da su uslovi fenomenalni, u sobi imate svoj mir, a i hrana je odlična. Pored svega toga, meni lično je okidač bilo to što možete da ugasite svetlo u svojoj sobi, zatvorite vrata i spavate, dok je beba u boksu u dobrim rukama. Zvuči neverovatno, ali ja sam se zapravo odmorila u bolnici i skupila snagu za sve što me čeka po izlasku. Da sam mogla, sigurno bih ostala i duže.

Iskustvo mame koja se porodila u privatnom porodilištu5.jpg
Promo, NIKOLA MAZIBRADA/+381638380320 

2. Budući da je ovo prvi put da se porađate u privatnom porodilištu, koje su osnovne razlike između Vašeg prvog i drugog porođaja?

Sećam se da sam sa prvom bebom plakala svaki dan u bolnici, bila sam spremna na to i sada, jer je od hormona to valjda normalno, međutim, ovaj put ništa od toga, potpuno drugo iskustvo – nije mi se išlo kući. Prvi put sam se porodila prirodnim putem, pa sam mogla relativno brzo da ustanem, a sada je porođaj obavljen carskim rezom i ne znam kako bih se snašla ta prva dva dana sa ustajanjem, uzimanjem bebe i njenim presvlačenjem da nije bilo pedijatrijskih sestara koje su mi bile ogromna pomoć i podrška. Donosile su mi bebu na podoj, presvlačile je i sređivale. Mislim da se često zaboravlja da je to zapravo drugo stanje žene i da je zaista potrebno da u tom periodu, kako tokom trudnoće, tako i nakon samog porođaja, medicinsko osoblje ima razumevanja za sve i da pruži maksimalnu podršku ženi, a u MediGroup porodilištu je zaista tako.

Iskustvo mame koja se porodila u privatnom porodilištu.jpg
Promo, NIKOLA MAZIBRADA/+381638380320 

3. Kako je izgledalo vođenje trudnoće u ovoj ustanovi? Po čemu će Vam ti meseci ostati u sećanju?

Moja trudnoća je tekla uredno, bez komplikacija, iako je bila visokorizična. Za mene je najvažnije da sam tokom cele trudnoće osećala da sam u dobrim rukama. Ceo tim je jako posvećen, osoblje je divno, ljubazno i takav tretman želim svakoj trudnici. Najveću zahvalnost dugujem mom doktoru Igoru Piliću, koji mi je vodio celokupnu trudnoću, a kasnije i obavio porođaj. Najvažnije je da verujete svom lekaru i da ga slušate kako bi sve bilo u redu.

4. Na koji način biste opisali Vaš boravak u apartmanu? Da li ste i Vi, ali i beba, imali sve što Vam je bilo potrebno?

Uslovi u apartmanu su odlični i zaista vam ovde ništa neće nedostajati. Osećaj i toplina doma je u ovoj ustanovi sveprisutna. Sve je jako čisto i komforno, imate na raspolaganju internet, TV, stvari za vašu ličnu higijenu, spavaćicu, papuče. Takođe, na raspolaganju su vam i predivne stvarčice za bebu, moju Petru su baš „modirali“. Kada je reč o udobnosti, krevet je zaista fenomenalan. Bila sam smeštena u dvokrevetnoj sobi, a jednu noć sam čak bila sama. Pohvalila bih i odličnu komunikaciju sa celokupnim osobljem – apsolutno sve što vam treba, možete da zatražite i dobićete. Ono što je ogroman plus jeste to što svakog dana mogu da vam dođu najbliži u posetu. Iako moj suprug nije prisustvovao porođaju, sve mame imaju i ovu mogućnost, da sa njima na porođaju bude tata ili član porodice.

5. Da li ste od medicinskog tima dobili i podršku i informacije kada je reč o uspostavljanju dojenja, ali i ostalih napomena vezanih za prvi period bebinog života?

Iz MediGroup porodilišta izašla sam potpuno informisana i spremna da ponovo budem u ulozi mame jedne bebe. Pedijatrijske sestre su mi pomogle da krenem sa uspostavljanjem dojenja, beba i ja smo izašle posle tri dana, na kombinovanoj ishrani (dohrana i dojenje) i za dva dana kod kuće sam skroz prešla na dojenje. Pedijatrijske sestre su me ohrabrile, posavetovale me kako da se ponašam kako bih u potpunosti prešla na dojenje i nisam imala nikakvih problema.

6. Da li biste preporučili MediGroup porodilište drugim budućim mamama?

Apsolutno, zato što smatram da svaka trudnica i porodilja zaslužuje takav tretman kakav sam ja imala. Da sam se prvi put ovde porodila, sigurno bih i drugi. MediGroup je zaista moja velika preporuka.

Mesto gde se rađaju najlepše uspomene

Tim vrhunskih stručnjaka, najsavremenija medicinska oprema, udobnost i sveobuhvatna briga za mame i bebe osnovne su odlike MediGroup porodilišta, najvećeg privatnog porodilišta u Srbiji. Opremljeno je modernim porođajnim salama, operacionom salom, jedinicom intenzivne nege i neonatološkom jedinicom, dok o svakoj mami i bebi brine tim lekara ginekologa, anesteziologa, neonatologa i nekoliko medicinskih sestara i babica – 24 sata dnevno, tokom čitavog boravka u porodilištu.