Sofija Markuljević, preslatka devojčica čija je bolest ujedinila celu Srbiju prošle godine, proslavila je svoj 2. rođendan!

Svećice je oduvala sa mamom i tatom, a tata Stefan i mama Marija podelili su fotografije sa proslave.

Malena heroina, koja je na lečenje Zolgensmom u Los Anđelesu otišla sa dijagnozom SMA tip 1, koja je jedva pomerala glavu, sada je pozirala na svom rođendanskom slavlju, obučena u belu, čipkastu haljinicu. Prognoze za ovu bolest bile su da neće doživeti drugu godinu, a ona je uspela da pobedi sve nedaće.

"Hvala vam, dobri ljudi, što ste nam omogućili da dočekamo ovaj rođendan, hvala za svu ljubav i podrsku koju ste nam pružili i hvala što i dalje pomažete onima kojima je pomoć potrebna", napisali su nasmejani roditelji.

Podsetimo, Sofija Markuljević rođena je 25. maja 2019. godine, a tokom prvog meseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe. Ipak, već u drugom mesecu, Sofija je prestala da pomera ruke. Pedijatar ju je tada uputio na neurološki pregled.

Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti lekara, sa dva i po meseca je utvrđeno da je u pitanju retka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest - spinalna mišićna atrofija tip I.

Kako bi dobila gensku terapiju koja će joj spasiti život, mala Sole morala je da sakupi neverovatnih 2,4 miliona dolara. Njenoj borbi za život priključila se cela Srbija, a ova predivna devojčica imala je 15 meseci kada je otputovala po najskuplji lek na svetu - Zolgensmu, u SAD.

Vratila se pre mesec dana, kao devojčica koja može da sedi, rotira se, priča, podiže ručice i nogice, spremna da nastavi sa svojom borbom, razvija se i napreduje.

Srećan rođendan, najhrabrija devojčice!

Pročitajte i...