ONAJ KOJI JE RADAN, VREDAN I AKTIVAN: Veliki sportisti u Srbiji nose sa ponosom ovo muško ime

Vreme je da vratimo popularnost ovog muškog imena koji je nekad bio čest izbor roditelja.

Shutterstock Dečak pokazuje mišiće

Može voditi poreklo od staroslavenske reči "dejati" u značenju "činiti, raditi tj. delati" (u Hrvatskoj se na kajkavskom veli „kaj delaš?), pa ime Dejan u tom smislu znači „onaj koji je radan, vredan, aktivan“.

Drugo tumačenje je da ime dolazi od staroslavenske reči "des" u značenju "desiti se", kao i imena Desanka, Desimir i mnoga druga stara slavenska imena. Takođe je reč "des" označavala i pojam "sreća" (kako dobra, tako i zla sreća).

Postoji mišljenje i da se ime izvodi iz latinskog "dea" u značenju "boginja", ili "deus" u znacenju "Bog", "božanstvo", ali ovo tumačenje je malo verovatno.

Ženski oblik imena je Dejana (ono se razlikuje od Diana). Nadimci su Dejo i Deki.

Za roditeje koji žive na području nemačkog govornog područja, ime Dejan je dobar primer imena koji povezuje dva sveta. Naime na nemačkom se ime lako izgovara i zvuči veoma zanimljivo.

Za one koji se nalaze na engleskom govornom području napominjemo da slovo j u imenu je uvek loš izbor, jer se izgovara kao dž.

Dovoljno je da napišemo samo nekoliko velikih sportista koji sa ponosom nose ovo ime: Dejan Stanković, Dejan Bodiroga, Dejan Savić...

(Yumama)