KAKO DO BESPLATNOG ZUBARA ZA TRUDNICE I PORODILJE? Većina žena ne zna da se ništa ne plaća, trebaju vam samo dve stvari

Trudnice i porodilje imaju besplatne stomatološke usluge, a evo kako mogu da dođu do te značajne povlastice.

Shutterstock Trudnica kod zubara

Održavanje oralne higijene je od velikog značaja za trudnice jer pod dejstvom hormona lako može da dođe do zdravstvenih problema sa zubima. Ukoliko primetite neke stomatološke promene u trudnoći, na pregled treba da odete odmah, a ne da čekate da se porodite pa da onda rešavate probleme jer to može da se odrazi i na vašu bebu.

Ukoliko ste trudni, trebalo bi da odete bar na jedan sistematski pregled koji se preporučuje u drugom trimestru. Ali ono što većina budućih mama ne zna, a veoma je važno, jeste da državne stomatološke ustanove pružaju besplatnu zdravstvenu zaštitu za trudnice i porodilje.

Kako do besplatnog zubara u trudnoći?

Sve što vam je potrebno jeste da imeta:

  • Potvrdu o trudnoći koju vam izdaje ginekolog.
  • Zdravstvenu knjižicu.

Kada poželite da odete kod stomatologa, potrebno je da zakažete pregled, a sve intervencije koje budete radili tokom trudnoće, potpuno su besplatne.

Shutterstock  Trudnica sa bolom u zubima

Kako do besplatnog zubara posle porođaja?

Veliki broj trudnica zna da ima pravo na besplatnog zubara, ali misli da se sa porođajem o pravo gubi. Nije tako, besplatne stomatološke usluge imaju i sve porodilje u prvih godinu dana posle porođaja.

Tako da, ako ste lečenje zuba započeli tokom trudnoće, možete nastaviti posle porođaja. A i ako niste započeli lečenje, bilo bi odlično da prekontrolišete zube i nakon porođaja jer hormoni mogu da imaju veliki uticaj na njihovo zdravlje.

Evo šta vam je potrebno:

  • Otpusna lista iz porodilišta.
  • Zdravstvena knjižica.

(Yumama)