15 saveta da se deca brže spremaju ujutru: Uz ove korake nećete stizati u školu u poslednjem minutu

Ako vam se smučilo da sve radite na brzinu i ipak stižete u poslednjem minutu, ovih 15 saveta će vam pomoći da se deca ujutru brže spremaju za školu.

Shutterstock

Jutarnje pripreme za školu stres su za mnoge roditelje. Znate i sami kako to ide – probudite dete na vreme, ali onda nekako svaki sledeći korak potraje i stignete u školu (a verovatno i vi na posao) u "minut do 12".

Da bi vam jutra bila manje stresna i da bi pripreme tekle glatko, donosimo vam nekoliko koraka koje možete da preduzmete.

1. Porodično smislite raspored

Održite mali "sastanak" sa decom, napravite listu obaveza i dogovorite se ko šta treba da uradi, i kojim redom. Na primer, možete da se dogovorite da svi moraju da budu obučeni pre doručka. Ideja je da u dogovor o rasporedu budu uključena i deca, kako bi i oni osećali odgovornost za stizanje u školu na vreme.

2. Pripremite odeću uveče

Da biste ujutru izbegli bespotrebne rasprave o tome ko hoće ili neće da nešto obuče, pripremite odeću za svu decu uveče – ili, ako su deca dovoljno velika, nekih sami pripreme uveče, a vi prekontrolišite njihov izbor.

3. Pripremite obuću unapred

Da biste izbegli situacije "mamaaaa, ne mogu da nađem svoje patike", pobrinite se da sva obuća za decu bude spremna uveče. Tako se neće desiti ni da kad treba da izađete iz kuće shvatite da patike treba očistiti jer ih je dete u igri isprljalo, već ćete sve to obaviti ranije, uveče.

4. Neka deca legnu na vreme

Kada mališani legnu da spavaju na vreme, ujutru su mnogo bolje raspoloženi, lakše ih je probuditi i spremni su na saradnju.

5. Pripremite sve uveče

Jasno je da ste uveče iscrpljeni od celodnevnih obaveza, ali neka vam motivacija bude to što će vam, ako sve što možete pripremite uveče, jutro biti mnogo laganije i manje stresno. Zato, pripremite ako treba nešto za doručak mališanima, proverite da li su sve spakovali u ranac (ako to inače radite).

6. Navijte nekoliko alarma

Ako imate manju decu, možete da ih pustite da sami izaberu svoj budilnik, jer će se tako osećati zadovoljnije kada ih alarm budi ujutru. Svakako, navijte i vi alarm, zapravo njih nekoliko, za svaki slučaj.

7. Planirajte vreme za maženje

Jasno je da ćete ujutru, u žurbi, biti u iskušenju da preskočite poljupce i zagrljajte i požurivaćete mališane da se što pre spreme. Međutim, deca će biti mnogo bolje raspoložena i saradljivija ako dobiju i jutarnju dozu maženja i ljubavi od vas, zato ipak odvojite nekoliko minuta za to, piše babycenter.com.

8. Neka se deca spremaju sama

Ako su deca dovoljno velika za to, pustite ih da se ujutru sami oblače i češljaju, peru zube. Za to vreme, vi možete da postavite doručak, obučete se ili obavite nešto drugo, u zavisnosti od toga kakve sve obaveze imate ujutru.

9. Ubrzajte ih muzikom

Ako deca neće da ustanu iz kreveta, pospani su, možete pokušati da ih razbudite nekom muzikom ili možda nežnim golicanjem i poljupcima.

10. Podelite obaveze

Dogovorite se sa partnerom ko će ujutru šta da obavi kada su u pitanju pripreme za školu i posao, a potrudite se da nađete vremena da i vi pojedete neki zalogaj – možda će vam prijati, pa ćete imati više energije i živaca za sve jutarnje obaveze.

11. Neka doručak bude jednostavan

Priprema jaja, recimo, ne oduzima mnogo vremena, a ponekad možete čak i da ih skuvate prethodne večeri. Mogu u obzir da dođu i cerealije uz koje ćete im možda dati i neko voće, tost sa nekim zdravim namazom...

12. Svedite kućne poslove na minimum

Čak i ako ste inače pridržavate toga da učite decu da čiste za sobom, što je sasvim u redu i poželjno, imajte na umu da možda tokom jutarnjih priprema nemate mnogo vremena za to.

13. Sve što morate završite u kolima

Ponekad, kada se desi da ujutru spavate duže nego inače, pa onda imate manje vremena za pripremu, sve što možete završite u kolima – recimo, prenesite mališane do automobila, pa neka se obuvaju usput ili im ponesite nešto da gricnu za doručak.

14. Imajte "za svaki slučaj" kutiju

Za jutra kada morate da budete baš brzi, držite u automobilu kutiju "za svaki slučaj" u kojoj će se nalaziti, recimo, četka za kosu, žvake (ako ne stignu da operu zube), neke zdrave čokoladice ili nešto slično, što može da posluži ako nemate vremena za pravi doručak.

15. Pravite pauze

Pustite decu da vikendom, kada se ne ide u školu, spavaju malo duže nego inače i preskočite tu jutarnju užurbanost, kako biste se svi malo odmorili.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Trik mame koja ne pegla veš  TikTok/ ryankayfisch