Kada imate ukusno napravljene medenjake, ostaje još da šećernom glazurom ih išarate u omiljene novogodišnje motive poput poklona, Deda Mraza, irvasa, kućica ili čikica od medenjaka. Iako deluje da su sve to izuzetno lake teme za šaranje, ne mora tako da bude kada se boje, kolačići i špricevi uzmu u ruke. Vodite računa da ste napravili dovoljno gustu glazuru i dobro je uvek upotrebiti boje za hranu veoma jakih nijansi, ne štedite na njima. Koristite štapić kojima ćete kada potpuno prekrivate površinu medenjaka, ujednačiti glazuru.
Trik u šaranju najlepših medenjaka, kada se početnik, je da ne preterujete sa detaljima. Jednostavniji kolačići sa samo 3-4 boje imaju veću šansu da vam uspeju, umesto mnoštva linija, tačkica, boja, kojima ako niste precizni lako pravite samo razlivene mrlje.
- Koristite čačkalicu ili štapić, koji može da pravi razlivene mramorne šare.
- Šljokice su uvek poželjne na svakom kolačiću a sjajno imitiraju led, mraz ili odsjaje na medenjacima.
- Vodite računa da vam oblici medenjaka nisu presitni, veće površine je lakše šarati.
Detaljnija uputstva o šaranju, pogledajte u videu:
(Yumama/J.D.)
BONUS VIDEO