5 NAJČEŠĆIH RAZLOGA ZAŠTO MAME "PADAJU NA NOS": Evo kako da izbegnete roditeljski "burnout"

Iscrpljenost mama je redovna pojava, a sve se više spominje i roditeljski "burnout". Ovo je najčešćih pet razloga zbog kojih mame "padaju na nos".

Shutterstock

Mnoge majke teško mogu da nađu vreme za pauzu od obaveza prema deci i porodici. Postoji pet tipičnih prepreka koje ih u tome sprečavaju, a evo i načina na koji mogu da ih izbegnu.

Čuvanje dece i rad u kući bez pauze
Čuvanje dece i kućni poslovi istovrmeno su naporni, zahtevani, oni se ovdijaju svakodnevno i van radnog vremena, a svakom ko radi potrebne su pauze. Pošto kod kuće ne postoji propisana pauza, to bi mame treablo same da urade. To ne znači pauze koje se dešavaju spontano, na primer deca se mirno igraju, i vi sedate na sofu da popijete kafu. Ovo se zove trenutak sreće i može da se završi za nekoliko sekundi. Ovo svakako nije pauza.. planirajte vreme za odmor tako što ćete zamoliti partnera, babu, dedu sestru ili dadilju da pričuvaju dete dok ne predahnete.
Griža savesti
Zaposlene majke često imaju grižu savesti koja stoji na putu do predaha: one trče s posla kuči da tih nekoliko slobodnih sati provede sa decom, u krugu porodice. Ali, iscrpljena majka pod stresom nikome ne može da pomogne, a naročito ne svojoj porodici. S druge strane, ako koji sebi priuštite jednom nedeljno pauzu svi će biti opušteniji i raspoloženiji, cela porodica će imati koristi od ovoga.

Nejasni prioriteti
Vreme je najoskudniji resurs kada imate malu decu. Samo kreativna rešenja mogu pomoći. Najbolje je početi sa čipćenjem spiska obaveza, šta je zaista neophodno, a šta ne? Šta mi je zaista važno? Sigurno ćete morati da se opredelite između nekih obaveza, a ako budete samo čekali da vreme za pauze dođe spontano, osvrnućete se i videti da su deca porasla.

Mentalno opterećenje
Uspeli ste da odvojite vreme da napravite pauzu, ali vaša glava je i dalje okupirana nekim drugim stvarima. Od ovakvog odmora neće biti mnogo koristi, ili niste pronašči pravo mesto za pauzu ili ne umete da se oslobodite stresnih misli. Probajte sa sportom. Ili je problem više u tome što vam je generalno teško da delegirate porodični posao na partnera? Tada bi prvo trebalo da se pozabavite ovim problemom.

Loš izbor
Ako niste navikli da pravite pauze, morate prvo da saznate šta je dobro za vas. Jedina stvar koja pomaže je da probate više načina da se odmorite. Od sada planirajte redovne pauze i isprobajte šta možete da uradite da se opustite. Odmor, sport, čitanje ili vez - budite spremni da isprobate više varijanti dok ne otkrijete koji je vaš način da pobedite umor.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

mi smo trenutno u Yasmine Hammametu  Tiktok/lazaralexks

Izvor: Yumama