Safe Haven Bejbi Boks je obezbeđen inkubator opremljen krevetićem, grejanjem i klima uređajem koji je dostupan roditeljima koji nisu u mogućnosti da se brinu o svojim bebama. Oni mogu anonimno da predaju svoje dete. Boksovi za bebe se postavljaju na spoljašnji zid vatrogasnih domova i bolnica sa spoljnim vratima koja se automatski zaključavaju pri postavljanju novorođenčeta. Unutrašnja vrata na drugoj strani omogućavaju medicinskom osoblju da preuzme bebu, kako prenosi Spectrum local news.

Bolničari hitne nege u Melvilu, vatrogasci su obučeni o protokolima i procedurama u slučaju da beba stigne u kutiju, uključujući transport do bolnice, rad sa socijalnim radnicima i obaveštavanje zdravstvenih i starijih službi

Šef vatrogasne službe u Mehlvilu Brajan Hendriks rekao je za Spectrum News da Misuri ima zakone o sigurnom utočištu već 20 godina, ali ova nova kutija za bebe pruža anonimni deo.

„Oni ne žele da pokucaju na vrata vatrogasnog doma i kažu, 'Evo, uzmite moju bebu.' Plaše se da će biti osuđivani. Boje se da će ljudi negativno razmišljati o njima“, rekao je Hendriks. A nije reč o tome. Radi se o tome da im damo opciju bez prosuđivanja da mogu bezbedno da nam predaju svoje bebe."

Boksovi za bebe se postavljaju na spoljašnji zid vatrogasnih domova i bolnica sa spoljnim vratima koja se automatski zaključavaju pri postavljanju novorođenčeta. Unutrašnja vrata na drugoj strani omogućavaju medicinskom osoblju da preuzme bebu.

„Mislim da je ovo važno kao krajnja opcija“, rekla je stanovnica Okvila Džejn Sinak. „Ovo je samo opcija da majka može da izabere život za dete i da ga ne napusti, kao što ponekad čujemo u vestima- da je dete ostavljeno u parku, ili u kanti za smeće. Ona može da izabere život za dete na pravi i bezbedan način. Postoji toliko porodica koje žude da usvoje dete, tako da bi to mogla biti situacija u kojoj svi dobijaju. Teška situacija za ženu može da se pretvori u divnu radost za drugu porodicu“, rekla je ona.

Monika Kelsi, osnivač i izvršni direktor Sejf Haven Bejbi Boks-a, rekla je da je njena biološka majka silovana sa 17 godina i da ju je napustila ubrzo nakon porođaja.

„Stojim na prvim linijama ovog pokreta kao jedno od ove dece koja nisu bila s ljubavlju rođena, bezbedno i anonimno smeštena u Sejf Haven Bejbi Boks,“ rekla je Kelsi. „Ali danas, u Sent Luisu, u požarnom okrugu Mehlvil, žene sada imaju ovu mogućnost da spasu živote svoje dece. Hvala vam što ste omogućili ženama u ovoj zajednici imaju ovaj resurs."

Bolničari za intenzivnu negu u Mehlvilu, vatrogasci obučeni su o protokolima i procedurama u slučaju da beba stigne u kutiju, uključujući transport do bolnice, rad sa socijalnim radnicima i obaveštavanje zdravstvenih i ostalih službi, kaže Hendriks. Dva alarma se aktiviraju kada se beba stavi unutra, a zatim počinje odbrojavanje od 60 sekundi omogućavajući majci da ode pre nego što oprema obavesti vatrogasce.

Safe Haven Babi Bok je nastajao tri godine nakon što je Marfi skrenula pažnju na ideju da se ona ostvari u Misuriju. Ona je sponzorisala nacrt zakona kojim se dozvoljavaju kutije za bebe, a koji je usvojen 2021. Širom SAD, ukupno 34 bebe su bezbedno predate u Sejf Haven Bejbi Boks. Nacionalna telefonska linija ove organizacije primila je više od 8.000 poziva od svog osnivanja. Trenutno, više od 40 zajednica radi na tome da imaju kutiju za bebe u lokalnoj bolnici ili vatrogasnoj stanici.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za umirivanje uplakane bebe TikTok/miiranndda