Deca su ogledalo roditelja, a po njihovom ponašanju može da se zaključi i mnogo toga o odnosu kakav imaju mama i tata kod kuće. To je i sasvim logično, ako se kod kuće niko ne svađa svakodnevno, to se odražava na sreću porodice i mališani su navikli da žive u takvom okruženju.

Evo šta sve ponašanje dece može da pokaže o odnosu roditelja.

Pozitivne reči u dečjem rečniku

Slušajte šta i kako vaše dete govori. Ako njegov rečnik sadrži dosta negativnih reči, to ukazuje da verovatno često svedoči svađama između majke i oca, piše romper.com.

Kontrola emocija

Način na koji deca izražavaju emocije zavisi od njihovog uzrasta. To, naravno, ne znači da dete nikada ne sme da bude besno, da ima napad besa, već da je uvek slatko i lepo raspoloženo. Ali, deca koja žive u srećnim porodicama gde vladaju harmonični odnosi, imaju veću šansu da bolje kontrolišu svoje emocije.

Ukoliko dete redovno svedoči konfliktima između mame i tate, to ne može da se ne odrazi na njega. Psiholozi ističu da čak i šestomesečna beba može da oseti stres zbog roditeljskog neslaganja. Kod starije dece se to najčešće manifestuje nervozom i histerijom.

Dete ume da reši konflikt

Obratite pažnju na to kako se vaše dete ponaša tokom svađe sa bratom, sestrom, drugarima. Ukoliko je sposobno da napravi kompromis, verovatno je to naučilo u porodici.

Ume da iskaže simpatije

Ako vaše dete ume da kaže nešto lepo drugoj osobi, ume da podeli i voli da daje poklone, najverovatnije je da odrasta u srećnoj porodici.

BONUS VIDEO:

Dete ima napad besa u prodavnici TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)