Poznato je da deca dobijaju džeparac kojim raspoložu, a mame i tate platu i plaćaju račune. Ali jedna mama je odlučila da svoju decu uključi u plaćanje kirije i komunalija - i za to imao debeo razloge.

Samanta Bird je podelila kako njeno troje dece svakog meseca moraju da ostave sa strane novac da plate troškove u svom domaćinstvu. Svojoj deci naplaćuje kiriju, račune i hranu svakog meseca. U video snimku na svom nalogu @samanthabirdshiloh, koji je prikupio preko četiri miliona pregleda, majka sa sedištem u SAD je rekla: "Svojoj deci naplaćujemo kiriju i komunalije. Svake nedelje dobijaju 6 dolara (650 dinara). Očekuje se da jedan dolar nedeljno ide na njihove troškove, mi im naplaćujemo 1 dolar (108 dinara) za kiriju, 1 dolar komunalije i 1 dolar za namirnice prvog u mesecu. Oni to prate na svojim uređajima za praćenje budžeta i druga potrošnja se dešava nakon tih uplata."

Mama je istakla da deca štede svake nedelje po jedan dolar, a onda na početku meseca su plaćali šta treba: "Oni su taj dolar stavili u posebnu kovertu za komunalije i početkom sledećeg meseca mi im naplaćujemo račun."

Iako je pravilo da roditelji ovakve stvari ne naplaćuju deci, već su u obavezi da im obezbede uslove za život, mama Samanta je objasnila da postoji veoma dobar razlog zašto to čini: "Želimo da sada nauče o troškovima i računima u bezbednom okruženju."

Samanta je priznala da ljudi često ne podržavaju njenu ideju. Međutim, ona insistira da to radi za njih i da ih uči vrednim životnim veštinama. Rekla je da zarađuju džeparac radeći kućne poslove, a ostatak novca mogu da potroše na šta god žele.

Samanta je dodala: "Podstičemo ih u svim različitim kategorijama, kao što su ulaganje , štednja, davanje i trošenje."

Rekla je da su je mnogi roditelji pitali šta se dešava ako ne plate račune. Mama je objasnila: "Ništa jer su deca. Ne iseljavam ih kao što su mnogi od vas sugerisali, mi radimo sa njima kako bismo osigurali da znaju kako novac funkcioniše. Trudim se da učenje o novcu bude što zabavnije."

Samanta je rekla da je počela da uči svoju decu o novcu u poslednjih godinu dana, ali je pričala o novcu sa njima ceo život.

"Ovo je bezbrižno i zabavno pre svega", bio je jedan od komentara.

Njen video ima podeljena mišljenja, ali mnogi su podržali ideju. Jedan je rekao: "Ovo je sjajna ideja. Devojko, moraš da napraviš program za ovu decu."

Drugi je dodao: "Prvo sam bio kao vau, ovo je smešno, a onda sam razmislio, voleo bih da sam ovo naučio u bilo kom trenutku svog života." - napisao je jedan na TikToku.

(Yumama/T.A.S.)