Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 NAJLEPŠIH GRČKIH IMENA: Za neka mnogi veruju da su ruska ili crnogorska, ali nisu - evo koja su!

5 najlepših grčkih muških i ženskih imena: za neka su mnogi u zabludi verujući da je reč o ruskim i crnogorskim, ali ovo je njihovo pravo poreklo.

 grčka imena_533892631.jpg Izvor: Shutterstock

Grčka kultura nam je veoma bliska, ali, za razliku od ruskih imena kod nas roditelji ređe deci daju grčka imena. Ovo je lista najlepših grčkih imena, za neke mnogi ne znaju pravo poreklo i veruju da je rusko ili crnogorsko. 

U Grčkoj postoji tradicija prenošenja imena, na način sličan na koji su se kod nas sa deda i baba prenosila imena na decu i unuke. Najčešće grčko ime je Jorgos i Janis - gtovo da nema šire grčke porodice bez ovog imena.

Ovo su najlepša grčka imena za devojčice i dečake.
Dimitra - oblik ženskog imena izveden od Demetre, koja je u grčkoj mitologiji bila boginja plodnosti. Od njenog imena izvedeno je i muško ime Dimitrije, koje je kod nas već dugo jedno od omiljenih grčkih imena.
Anastasija -ovo ime izvedeno je od grčke reči anástasis koja znači "vaskrsnuće" i daje se ženskoj deci koja su rođena na Uskrs. Muška varijanta imena je Anastazije.
Teodora - ime znači božji dar i veoma je popularno žensko ime godinama kod nas. Teodor se kod Srba sretao ranije više nego danas.
Nikita - ime koje znači "onaj koji pobeđuje". Iako mnogi zbog slavnog ruskog reditelja Mihalkova smatraju ime ruskim, ovo je grčko ime i ono je kod naših dečaka manje prisutno od ženske varijate, pobednice, Nike.
Vasilije - i dok mnogi veruju da je Vasilije crnogorsko muško ime, ono je grčkog porekla i znači kralj (izvedeno od basileus). Ženska varijanta je Vasilija i ona se ređe sreće kod nas.

BONUS VIDEO

Pogledajte

01:47
"SRBI SU BILI DEO KONTROVERZNE SEDME UPRAVE U CRNOJ GORI!" Kopitović oštro: Tražimo od Abazovića spisak imena članova TAJNE SLUŽBE
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica