Svaki roditelj želi da detetova sobica bude jedno nežno i toplo okruženje koje je idealno za spavanje, sreću i harmoniju. U tome mogu pomoći feng šui saveti za uređenje dečje sobe.

Feng šui je drevni kineski sistem za organizovanje prostora, kako bi se podstakao dobar protok energije. Od toga kako da rasporedite nameštaj pa sve do izbora boja za sobu, izdvajamo jednostavne savete za kreiranje savršene prostorije za dete.

1. Gde treba da stoji krevet

Prvo ide ono najvažnije, a to je mesto gde stoji krevet. Feng šui stručnjak Anji Čo kaže da bi krevet trebalo da bude tamo gde će bebi biti najlakše da zaspi. "To bi najbolje bilo da možete da ga vidite sa vrata, a da uzglavlje bude pored zida. To je savršena pozicija", naglašava ona. Ovakva pozicija sprečava probleme sa spavanjem, jer dete može da vidi ko dolazi u njenog prostor, ima osećaj kontrole. Takođe, važno je da krevet ne bude direktno ispod prozora.

Anji Čo kaže da uzdignuti kreveti i kreveti na sprat nisu dobra ideja, jer dete tako spava previše blizu plafona, te se potiskuje energija. Ipak, kako smo svi svesni da su kreveti na sprat korisni i da štede prostor, možemo ih koristiti ako su deca zaista srećna i osećaju se dobro kad tako spavaju.

Uvek birajte drvo umesto metala, jer će se dete tako osećati stabilnije i sigurnije. Koristite svetlije boje u dekoraciji kreveta kako bi soba izgledala prostranije.

Anji Čo smatra da treba da napravite balans između tamnih i svetloh tonova, i da bude u nijansama koje odgovaraju detetu. Izbegavajte previše svetle tonove, poput neonske svetlosti, jer to može previše stimulisati dete i uticati na njegov nervni sistem. Umirujuću atmosferu najpre ćete postići pastelnim bojama, plavom, zelenom, roze.

2. Feng šui za samopouzdanje deteta

U detetovu sobu možete ubaciti veliko ogledalo. Na ovaj način podići ćete mu samopouzdanje. Takođe, možete sobu opremiti fotografijama koje inspirišu. To mogu biti uspešni ljudi iz oblasti koju dete voli ili neku porodičnu fotografiju koja daje osećaj podrške i bliskosti.

3. Zašto je nered loš?

"Podstičite dete da skloni svoje igračke nakon aktivnog dana jer, ako je okruženo haosom i igračkama koje su simbol aktivnosti, to će otežati spavanje", naglašava ona. Jednostavno rešenje jeste da svaka stvar ima svoje mesto. Korpe i kutije za igračke su odlično rešenje, jer dete može začas da ih spakuje u njih.

4. Umetnost je važna

Ako dete voli da crta, piše ili bude kreativno, njegova dela postavite u sobu.

izvor: yumama