Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Dozvolite deci da sama upoznaju svet': Bakini mudri saveti o roditeljstvu

"Dozvolite svojoj deci da sama upoznaju svet, nemojte ih sputavati niti nametati neke svoje želje."

  Izvor: Foto: Shutterstock 1028055370

Deca sve vide i upijaju sve što se dešava oko njih kao sunđer. Možda je zato najvažnija stvar na koju moramo obratiti pažnju primer koji im mi odrasli dajemo.

Poznajem jednu ženu koja ima jako lep i skladan brak i srećnu i prijateljski nastrojenu porodicu. Ona i njen suprug se jako lepo slažu. Imaju odraslog sina i ćerku koji rado komuniciraju sa njima. Svoje slobodno vreme vole da provode sa unicima kojima posvećuju svu svoju pažnju.

Povezane vesti

Jednom dok sam razgovarala sa njom o deci i odgajanju, pitala sam je kako je uspela postići takav skladan odnos u porodici. Rekla mi je sledeće: "Sve je tako jednostavno. Ja nisam odgajala svoju decu, samo sam im pomagala da odrastu i razviju se sama.

Nikada nisam na decu gledala kao na svoje vlasništvo i uvek sam se trudila da na njih prenesem svoje lične planove i snove. Nisam pretvarala decu u svoje projekte. Ja sam im poslužila samo kao vrata kroz koja su ušli u ovaj svet kako bi pronašli sebe, otkrili svoj potencijal, živeli svoj vlastiti život i bili srećni.

Nakon njihovog rođenja nisam se fokusirala samo na njih, već na sebe i ljubav prema svom mužu. Deca su to videla i sledila su naš primer. Hranili su se našim iskrenim emocijama koje smo sa radošću delili sa njima. Kroz sebe smo ih ispunili toplinom i brigom i nastavljamo to raditi i danas.

Uvek smo im pomagali da ostvare svoje planove i snove, ali to su bili njihovi planovi i snovi, ne naši, ne ono što smo im mi nametnuli. Nisam ih vaspitavala, već sam ih uvek pitala za dozvolu, pomoć ili predlog. Kada su odrasli pustila sam ih da u odraslu dob odu bez osećaja krivice i laganog srca.

Sami su birali svoje partnere, a nakon što su se venčali nikad se nisam mešala u njihovu vezu. Oni su sve u svojim porodicama planirali i radili onako kako oni žele, a ne onako kako bih ja želela. Ovo je njihov život i ne duguju mi ništa. Nikad se nisam žrtvovala za njih i nikada ništa nisam tražila od njih.

Otkrila sam sebe i ljubav prema najboljem čoveku u svom životu. Zbog toga moja deca iskreno vole mene i svog oca koji im je bio najbolji primer u životu. On im je pokazao kako muškarac može voleti ženu, ženu koja mu svim srcem pomaže da raše krila i uzlete.

Kroz život su moja deca postala samostalni i zreli ljudi koji su, gledajući nas kao primer, izgradili srećne porodice koje vole. Nikad im ništa nisam tražila niti nametala i upravo zato nas toliko vole i toliko vole provoditi vreme zajedno sa nama. Dozvolite svojoj deci da sama upoznaju svet, nemojte ih sputavati niti nametati neke svoje želje. Samo tako će vaša deca izrasti u istinski srećne ljude."

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica