Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trikovi u kuhinji: Kako sve možete upotrebiti ljusku od jajeta?

Teglica za cveće, čistač odvoda, prirodni pesticid.... Pogledajte kako sve možete iskoristiti ljusku od jajeta.

 Izvor: Foto: Shutterstock 206348734

Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj. Naime, ljuska jajeta prijatelj je domaćinstva, a njegove moći koristili su naši stari i to sa razlogom. Donosimo pet pametnih upotreba ljuske.

Povezane vesti

1. Prirodni pesticid

Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu. Jjuska će je štititi od navale malih štetočina poput gusenica i puževa i djelovati poput prirodnog pesticida. Miris jajeta takođe će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.

2. Čistač kamenca

Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim čekićem. Potom ljusku pomešajte sa jabukovim sirćetom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopere i posuđa. 

3. Kuhinjsko pomagalo

Na dnu jajeta napravite rupicu veličine pola centimetra i nežno tresite dok kroz nju ne izađe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode, osušite i koristite kao kalup za izradu, na primer, čokoladnih jaja.

4. Najjeftiniji vodoinstalater

Nekoliko ljuski jajeta sitno zdrobite i ubacite u odvod, pa pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće i ukloniti ih.

5. "Teglica" za sadnice

U ljusci jajeta možete posaditi sadnice koje ćete zatim zajedno sa ljuskom, tako kako jesu, presaditi u veću teglu kada za to dođe vreme. Sadržaj jajeta neka vam posluži kao hrana za zemlju, a biljčicu posadite u praznu ljusku. Kroz neko vrijeme niknuće mladice, pa ovakva "ukrašena" ljuska može biti i lepa, sitna dekoracija.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica