Priča mame Amande Flores će sigurno zainteresovati svaku mamu. Naime, ona je osećala grižu savest i krivicu zbog planova koje je propustila kada je postala majka. Taj loš osećaj većina žena oseti, a postoje mnoge mame koje dođu u stanje postporođajne depresije, koje nimalo nije lako.

Tako je ova mama odlučila da podeli svoje iskustvo i opisala je trenutke nakon porođaja, kako se osećala i kako je pobedila negativno raspoloženje.

"Imala sam mnogo planova i ciljeva pre nego što sam rodila ćerkicu. Osećala sam se toliko grozno što sve te svoje želje nisam mogla da ispunim. Dugo sam se borila sa tim osećanjima, a moja mama to više nije mogla da gleda i rešila je da pokuša da mi pomogne."

Amandi mama nije pomogla u čuvanju deteta, niti je zamenila u toj ulozi, a nije joj ni pomogla da ostavi te želje, već nešto sasvim drugo...

"Zahvalna sam što mi je mama uskočila i pomogla da se oslobodim očekivanja koja me sprečavaju da budem roditelj kakav zaista treba da budem. Pre nego što sam ostala u drugom stanju i pre nego što sam se porodila, imala sam ideju da započnem posao pravljenja personalizovanih ukrasa na Instagramu, pravljenje poklona, uspomena, ručnu izradu nakita i mnogo toga. Time sam planirala da se bavim i tokom trudnoće, ali su se desile određene kompikacije."

Ova mama, iako je imala mnoštvo planova, morala je da miruje, da leži u krevetu i da smanji obaveze (po preporuci lekara). 

"Organizator u meni je prezirao sve te nezavršene obaveze, stvari su se gomilale, a ja sam se osećala kao da neprestano gubim vreme. Moja mama tada nije bila na odmoru da bi mi pripomogla, ručak danima nije bio spremljen, neoprana odeća se gomilala svuda po stanu. Sve to je doprinelo da se još gore osećam, da osećam da sam u depresiji", istakla je mama Amanda i dodala da se u tim trenucima poverila svojoj mami koja joj je pritekla u pomoć.

"Spremila mi je ovsenu kašu u mojoj omiljenoj šolji, baš kao kada sam bila dete, a onda je ostala uz mene u tom ključnom periodu. I nakon porođaja mama me je posećivala svakoga dana, sve dok se suprug i ja nismo navikli na bebu, a moj problem sa neostvarenim željama i planovima je uz mamine savete nestajao. Mama mi je ukazala da ne treba da se osećam krivom zbog toga što nisam sve planove ispunila, da ne treba da osećam krivicu zbog trenutnog neuspeha, ali me je naučila i da cenim to što imam i da pronađem pozitivnu energiju za sebe i za svoju bebu."

Amanda je uz pomoć svoje mame i razgovora sa njom problem rešila, ogromne količine veša je njena mama složila, pomogla joj je i oko pripremanja obroka, ali i oko kupanja bebe i svih pratećih stvari. Pored svega, mlada mama je jednu veoma važnu stvar naučila iz ove situacije.

"Moja mama je oduvek bila savršena u svakom poslu, kod kuće je bila divna majka, a u društvu sjajan prijatelj. Od nje sam mnogo toga naučila u životu, a iz ove situacije sam izvukla važnu poruku - da su briga o bebi, sebi i porodici jedine stvari koje su zaista važne. Sve ostalo može da sačeka", rekla je Amanda i dodala da su joj majčini saveti pomogli i da se pomiri sa činjenicom da ciljevi koje je sebi postavila nisu prioritet i da je vreme provedeno sa ćerkicom neprocenljivo.

Amanda je poslala jaku poruku svim mamama, a to je da je porodica na kraju dana ono najvažnije i da su deca jedino bogatstvo na svetu.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)