Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA AKO JE MOJE DETE SILOVANO? Najvažnije informacije za sve zabrinute roditelje

Da li će dete ispričati svoju traumu? Kako da prepoznam promenu u detetu? Kome se obratiti i kako će pregledi izgledati? Uloga roditelja je od velike važnosti u prevazilaženju traume nakon silovanja. Budite snaga, ljubav i sigurnost ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tu nema ljubavi niti seksualne želje. To je seksualni napad i nasilje nad osobom koja ne želi prisnost.

Silovanje je zločin kojim se druga osoba primorava na seksualne radnje, bez obzira na to da li ga vrši stranac ili žrtvi bliska osoba.

Osobi koja je silovana biće potrebna medicinska pomoć, uteha, razumevanje i podrška. Šta ako je žrtva silovanja vaše dete?

Povezane vesti

Povezane vesti

Kako prepoznati da je dete bilo silovano?

Ako je vaše dete seksualno napadnuto, postoji mogućnost da vam to ne ispriča. U tim tinejdžerskim godinama, deca obično imaju više poverenja u drugare nego u roditelje, što je, nažalost, slučaj i sa silovanjem.

Čak i ako vaše dete nema poverenja u vas, neki znaci mogu ukazati na to da se ono bori sa velikim problemom i da mu je potrebna pomoć (bilo to silovanje ili nešto drugo):

- Prečesto menja raspoloženje i nervozno je

- Ljuto je, preplašeno i zbunjeno

- Oseća se depresivno, anksiozno, nervozno, posebno kada je samo

- Odvaja se od porodice i prijatelja

- Ima problema sa spavanjem

- Menja mu se apetit

- Ne može da se koncentriše u školi i tokom svakodnevnih aktivnosti

Ovo sve mogu biti znaci posttraumatskog stresnog poremećaja, koji se često javlja kod siilovanih osoba. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, pokušajte da porazgovarate sa detetom i da mu ukažete na to da ćete ga, ma šta bilo u pitanju, saslušati i podržati.

Ako dete i dalje ne želi da vam se otvori, a vi sumnjate da se nešto dešava, najbolje bi bilo da se obratite terapeutu za pomoć.

Sledeći korak - Potražite stručnu pomoć

Ako je vaše dete žrtva silovanja, mnogo je važno da odmah reagujete.

Akutno silovanje je ono koje se dogodilo u prethodna 72 sata (tri dana). Odmah pozovite policiju i lekara.

U bolnici, vaše dete će biti pregledano, kako bi se utvrdilo da li postoje seksulano prenosive bolesti ili povrede. Mnoge ustanove imaju trenirane profesionalce koji se brinu o silovanim osobama i znaju kako da im pristupe.

Ukoliko je to moguće, neka dete ostane u istoj odeći i neokupano, iako je u prirodi čoveka da odmah sa sebe spere tragove teškog incidenta. Ipak, pregled istog trenutka pomoći će i u skupljanju dokaza, ali će omogućiti i pravovremenu medicinsku pomoć žrtvi.

Neakutno silovanje je ono koje se dogodilo pre više od 72 sata. U svakom slučaju obavezno pozovite policiju, a potom i lekara zbog medicinske procene deteta.

Povezane vesti

Šta se dešava na pregledu?

Pre samog testiranja, doktori, sestre, konsultanti, socijalni radnici saslušaće vaše dete. Razgovor će usmeriti medicinski tretman i pomoći će u istrazi.

Razgovor sa osobom koja zna kako da se postavi mnogo će pomoći detetu na emotivnom planu, umiriće ga i uliti mu neku dozu sigurnosti koja mu sada nedostaje.

- Verovatno će biti testirano na polno prenosive bolesti.

- Ako je u piranju devojčica, proveriće se da li je došlo do trudnoće

- Biće ispitano da li dete ima bilo kakve povrede

- Profesionalnci će pregledati kožu, nokte, odeću, kako bi pronašli tragove

- Ako postoji mogućnost da je dete drogirano, lekari će proveriti i to

Emotivno zdravlje je od izuzetne važnosti

Kao najvažnija stvar na koju se morate fokusirati jeste emotivno zdravlje. Osobe koje su silovane se čestio plaše da potraže pomoć i da razgovaraju o tome.

Prisećanje i otvaranje te priče u glavi je mnogo bolno i teško. Nekada uživljavanje tih scena može i pogoršati stanje.

Upravo zato, mnogo je važno da dete, pored vaše stopostotne podrške i ljubavi, kao i sigurnosti, ima pored sebe stručno lice sa kojim će razgovarati o svemu što se dogodilo.

Stučnjak će znati na koji način da pristupi problemu, da mu se dete otvori, a da to ne izazove kontraefekat i još veći bol.

Razgovor sa stručnom osobom je mnogo važan, kako bi se neke mnogo strašne posledice izbegle, poput noćnih mora, vraćanje slika, potencijalnog samopovređivanja, depresije i slično.

Ovo je nešto najteže što se bilo kome može dogoditi. Sa decom je priča još osetljivija, jer im se može poremetiti celokupna percepcija odnosa sa ljudima.

Budite uz dete svom svojom snagom. Budite njegova snaga i sigurnost, pokažite mu da je u redu da ispriča priču, da mu je potrebna pomoć i da je njegovo zdravlje i normalan život nakon celokupne traume moguć.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica