Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Nisam kul mama, volim da zanovetam': 8 razloga zbog kojih treba biti stroga, a ne popustljiva majka

Mame koje zanovetaju vaspitavaju uspešnu decu, naglasila je jedna mama!

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Iscrpljujuće je. Biti stroga mama nije nešto u čemu uživam i to nije baš uvek jednostavno, ali pogađajte? Vaspitavanje dece koja se neće pretvoriti u bezobrazne odrasle ljude nije za one slabog srca. Takvo vaspitanje zahteva ozbiljnu hrabrost, snažan um i puno 'strogoće", napisala je mama četiri sina Melisa u svojoj nedavnoj kolumni. 

U svom tekstu navela je 8 zanimljivih razloga zbog čega je stroga, a ne kul mama. Pogledajte ove zanimljive razloge.

Povezane vesti

Povezane vesti

1. Nisam tvoja prijateljica. Ni blizu.

"Kada su moja deca bila mala bilo mi je lakše da ne prekoračim granicu, ali kada su porasli počeli su da se povlače u sebe. Kako bi zadržala što otvoreniji odnos sa njima, pribegla sam strategiji "budimo dobri prijatelji", kako bih zadržala osećaj bliskosti sa njima. Nemojte to raditi, to je greška! Zadržite odnos roditelj-dete, jer će i poštovanje i disciplina ostati na željenom nivou.

2. Nisam ovde da budem kul

Ovde sam kako bih vaspitala kul decu.  Pod "kul" mislim na pristojnu, uljudnu, decu sa puno poštovanja, dobroćudnu i ljubaznu. To nećeš naučiti od mame kojoj je važno da li je "kul" i da li se "sviđa" deci. Ne sviđam ti se? Nije me briga, ali jednog dana ćeš me voleti zbog toga.  

3. Jer volim da zanovetam 

Uvek mi je na pameti istraživanje koje kaže kako "naporne mame odgajaju uspešne ćerke". Sve mame na svetu koje su ga pročitale, klimnule su potvrdno i zatim ponovile svojoj deci još 150 puta da pospreme svoju sobu i urade domaći zadatak. 

4. Udala sam se za kul tatu

U našoj kući tata je superheroj. Kada dođe kući sa posla, deca trče prema njemu kao pomahnitala, a to znači da on nije "zloćko", a ja sam presrećna što tu ulogu imam ja. Ionako sam dosta bolja u tome, a i PMS mi pomaže. 

5. Bolje funkcionišemo. Priznajem - pokušala sam i nežnija da budem!

Pročitala sam skoro sve tekstove o pozitivnom roditeljstvu, ali to jednostavno nije funkcioniralo sa mojim dečacima. Znate li šta sam odlučila? Usavršila sam strogi pogled, tako što ispupčim očne jabučice koje izgledaju kao da mogu da odgovore đavola, a ne nekoliko mališana. Ukoliko želite da vaša deca i kada odrastu izgrade vrstu poštovanja prema vama, naučite ih od malih nogu da je NE zaista NE!

6. 'Potrebno je selo da bi se vaspitalo dete'

Da, osim u slučaju kad su seljani predragi i prepopustljivi. Ja bih svim roditeljima od srca poručila da, kada na igralištu vide da je drugo dete bezobrazno, bez ustručavanja priđu i kažu nešto. Takođe, kada je to bezobrazno dete tvoje dete, dopusti drugoj mami da reaguje umesto tebe. Volim svoje "selo", ali želim da oni budu strogi i nepopustljivi kao i ja. 

7. Odbijam da vaspitavam male manipulatore

Ovo je posebno važno jer vaspitavam dečake - buduće muškarce. To mi je posebno važno, jer ukoliko u bilo kojem trenutku pomisle da me mogu vući za nos samo jer sam žensko - to ću smatrati svojim porazom. Takva situacija će me sigurno navesti da mislim da sam podbacila u majčinstvu. Ne želim da budem slab protivnik samo zato što sam žena! Nema teoretske šanse!

8. Da li i dalje želite da budete kul mame?

Samo malo sačekajte dok postanete bake. Vremenom će sve "strogo" i "zloćkasto" nestati iz vas, pa kada deca odrastu i odsele se biće vam žao. Tada ćete imati godine pred sobom u kojima se možete posvetiti sebi, taman dok ne dobijete unuke. Svi znamo onu: "Ako mama kaže ne, pitaj baku", pa tako ćete i vi jedva čekati da mama kaže ne, da vi kažete da, istakla je mama Melisa.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!


MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica