Doba neprestanog konzumerizma u kojem važi "prvo ja" i "radi ono zbog čega se ti dobro osećaš" (po bilo kojoj ceni) je stvorilo zatvorenu kulturu koja želi po svaku cenu sve i sada, pa želi i da se što brže reši svega što je ne čini srećnom.

Taj mentalitet je nažalost ušao i u brakove te je stvorio neke klišee.

Skoro polovina brakova završava se razvodima, pa je jasno da su supruzi i supruge postali potrošna roba. Mi tražimo nešto novo, romantiku, leptiriće u stomaku i zanemarujemo činjenicu da je prava ljubav izbor, a ne osećaj.

Teolog Džon Piper je rekao: "Verujem da se većina parova koji su u braku 50 ili 60 godina nekoliko puta zaljube i odljube jedno od drugoga. To kažem bez ikakve namere da budem duhovit. Po mom mišljenju je gotovo ludo misliti da su ljudi "zaljubljeni" podjednako kroz sve godine braka, i to na način kako je bilo kao na početku veze. To je zaista prava ludost".

Na sličan način je bloger DadMum tima odlučio da pokaže realnost braka nakon što su ga pitali da li je nesrećan zbog "monotonije svakodnevnog života" nakon što je u braku sa svojom suprugom već 10 godina.

Njegove mudre reči o "odrastanju zajedno i pronalaženju novih razloga da se neprestano zaljubljuju jedno u drugo" su ostale u mislima supružnika širom sveta.

We’ve been together almost 10 years now. Yesterday I got a message asking if I felt unhappy with the monotony of...

Posted by DaDMuM on Monday, February 26, 2018

"Zajedno smo skoro deset godina.

Juče sam dobio poruku u kojoj su me pitali jesam li nesrećan s monotonijom života u dugoj vezi. Pitali su me da li je moja žena s vremenom postala dosadnija i da li sam se prilagodio tome ili i dalje očekujem više od nje. Znate … da bude uzbudljivija i zabavnija…

Pa, u ovome je stvar…

Nakon deset godina mnogi dani se čine sličnim. Lako se gube u nedeljama i mesecima i godinama. Ipak, to ne znači da su monotoni. To samo znači da imamo mnogo toga što nam se događa, a čega pre nije bilo.

Ona ne skače na mene stalno; nije ista ona 18-godišnjakinja koja me je zavela na zabavi. Ipak, to je ne čini dosadnom. To samo znači da sada imamo obaveze i odgovornosti koje su joj malo više na umu.

I da, sada je ponekad malo više drska i umorna. Ali to ne znači da više nije ona zabavna devojka s kojom sam pre izlazio. To samo znači da nam se u životu događa mnogo stvari zbog kojih je možda pod stresom.

Ne možete očekivati da se stvari u vezi nikada ne promene. Jer se to uvek dogodi. Kako vreme prolazi veza prestaje da bude bajka i pretvara se u život. Ako je ona pod stresom pokušajte joj olakšati obaveze koje ima. Ako je umorna, dajte joj vremena da se odmori. Ako je nervozna, recite joj da joj odlično ide to što radi, a ako je nesigurna recite joj da je volite sada više nego ikada pre.

Nije reč o tome da se jednom zaljubite i ostanete u tom stanju do kraja života.

Nije reč o tome da supružnicima sudite po onome kakvi su pre bili.

Reč je u tome da odrastate i rastete zajedno i pronalazite nove razloge da se neprestano ponovno zaljubljujete jedno u drugo.

Jedna je stvar sigurna… Nemojte ni na sekundu pomisliti da je samo na njoj da učini stvari boljima i uzbudljivima. Ne možete očekivati da se ponaša kao princeza ako je tretirate kao roba.

Dajte joj do znanja da ste zajedno u tome. Na oboma je odgovornost da održite vatru vaše ljubavi.

Mislim da je ona stvarno jako dobra."