Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Jesi li ti luda? Zašto bi, pobogu, sada želela bebu?' 6 razloga zbog čega mislim da bih bila savršena majka i u ovim (zrelim) godinama

Mama, čije najstarije dete ima 22 godine, iskreno govori o prednostima roditeljstva u poznim godinama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Prošle sedmice bila sam na večeri sa svojim prijateljima, bez dece, bez čišćenja prosutog soka ili igranja sa maramicama. Pili smo piće, a razgovore vodili bez ikakvih prekidanja. To je bio blagoslov za nas..

U jednom trenutku pojavila se mlada žena sa bebom. Ništa važno, zar ne? Međutim, kako su prolazili pored nas, primetila sam da je mališa svojim rukama obgrlio mamin vrat, upleo ručice u njenu kosu, provirio iza ramena i uputio mi preslatki krezavi osmeh. Skroz sam se istopila!

'Šta bih dala da imam još jedno ovakvo', rekoh uz još jedan gutalj vina. Prijateljica me je pogledala kao da sam predložila da popijemo vosak rastopljene sveće na stolu.

Povezane vesti

'Jesi li ti luda? Zašto bi, pobogu, sada želela bebu? Još malo nam fali da dobijemo praznu kuću. Nema više ustajanja noću. Nema pelena. Nema rasta zubića, nema privikavanja na nošu, učenja kako se vezuju pertle. Ostalo nam je još samo nekoliko godina srednje škole da prođemo sa svojom decom, i to je sve.'

Sve je to na mestu, apsolutno sve. Ipak, ovo nije nešto što sam rekla u zanosu, obasuta slatkim osmehom deteta ili pod dejstvom alkohola i slabosti. Ja sam u stvari zaista razmišljala o tome, i bez obzira koliko to smešno zvučalo, zaista želim još jednu bebu. U suštini, bez obzira na činjenicu da ću uskoro obrnuti krug od pola veka života (a možda i upravo zbog toga), mislim da bih savršena majka bila u ovim godinama. A evo i zašto...

Imam mudrost od više od dvadeset godina majčinstva

Da, da, znam ja dosta toga. Znam najbolji lek za osip od pelena, kada da im približim zdravu hranu, a i kako da odbijem dete kad je to neophodno (okej, mlađe dete). Znam sve tekstove dečjih pesama, a uz to sam i ekspert u imitiranju glasova patke, medveda, lisice, veštice, a i princeze. Uz sve to, znam da razlikujem ozbiljnu prehladu od one prolazne koju samo treba umiriti. Umem da izmamim taj osmeh iza dečjeg tanjiića, a isto tako i da ušunjam spanać u hranu koju vole. Znam da umirim napad besa, prekinem raspravu, čak i da ublažim taj čudni tinejdžerski stav. U suštini, ja sam hodajuća 'mamopedija'. Trebalo je mnogo vremena i suza da bih postigla ovo znanje i mudrost. Stvarno bi bilo šteta ne iskoristiti to sve.


Bila bih glavna mama u parku, Foto: Shutterstock

Bila bih najviše kul od svih mama u grupi

Bez obzira na sve, mislim da je sasvim u redu da izjavim kako sam sigurna da bih bila najpopularnija mama na igralištu. Mlade mame bi dobile od mene dosta informacija. Ko će im bolje pomoći da razreše dilemu od saveta starijih žena, nego sama starija žena? Naravno da bih svoje znanje mogla da proširim na nove mame i bez bebe, ali verujte mi, zaista je teško doći do dobrog igrališta ako u stvari i nemaš dete. Barem sam ja tako čula.

Povezane vesti

Imam sve potrebne stvari

Ne, ne mislim na stolice i hodalice. Naravno da sam se odavno otarasila dečjih sedišta za automobil. Ali imam važnije stvari, imam pravu biblioteku dečjih pesama koje su zaista i odraslima drage. Ne novokomponovane, već one ranije koje su zaista preslatke bile. Nesumnjivo je da u kući imam i mnogo knjiga i crtanih filmova koje bih i sama jedva čekala ponovo da odgledam.

Imam savršen imuni sistem

Stomačne probleme, upaljeno grlo, bolesti ruku, nogu i usta, osipe, sve sam ja to imala. Već dve dekade izloženosti zaista gadnim stvarima su iza mene. Ako na sve to nisam imuna, onda barem znam kako da ih izlečim.


Nema sumnje da bih uvek imala pomoć oko sebeFoto: Shutterstock

Imala bih veliku pomoć

Moja deca imaju 22, 20, 17 i 14 godina. Zar mladi odrasli i tinejdžeri ne bi bili oduševljeni (i uopšte ne posramljeni) ukoliko njihova mama zatrudni? I zar ne bi deca tih godina obožavala da imaju malenog brata ili sestru o kom će da brinu? Nema sumnje da bih uvek imala pomoć oko sebe.

Ekspert sam u maženju

Ovo je bilo tačno i u mojim dvadesetim, s tim što sam tada uvek bila raštrkana između obavljanja svih obaveza i želje da sedim i držim svoje dete. Sada, moja potreba da sedim bi definitivno prevagnula.

Povezane vesti

Ipak, dame, ja nisam jedina! Nisam jedina sredovečna žena koja bi rado rodila još jednu bebicu. Razmislite o tome. Mogle bismo da stvorimo totalno novu generaciju dece odgajane od strane mama koje su u isto vreme i neverovatno mudre i veoma iscrpljene. Život bi bio tako jednostavan.

Dakle, drage moje sredovečne žene, šta kažete? Ko je sa mnom? Ko je spreman da promeni izgled modernog roditeljstva? Iko? Baš niko? Okej, razumeću vaše ćutanje kao možda. Dok vi razmišljate, predstaviću ovu ideju svom suprugu. Vrlo je verovatno da će on pristati na ovo. U najgorem slučaju zasigurno će mi kupiti jedno kuče."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica