Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega deca u auto-sedištu ne bi trebala da nose zimsku jaknu

To može biti ogromna greška, posebno u slučaju sudara kada može napraviti veliku razliku.

  Izvor: Foto: Profimedia

S dolaskom hladnijih dana, oblačimo se toplije i čini se da je logično i da ostavite dete u zimskoj jakni u auto sedištu. Ipak, to može biti ogromna greška, posebno u slučaju sudara kada može napraviti veliku razliku.

Zimske jakne, pogotovo one debele i od klizavih materijala, onemogućavaju dovoljno efikasno zatezanje sigurnosnih pojaseva. Osim toga, debele su i ne omogućavaju dobro zatezanje pojaseva preko deteta.

Povezane vesti

"Zimske jakne, skafanderi i uopšte debela odeća sprečavaju ispravno vezivanje deteta u auto sedištu. Naime, pojas auto sedišta, ili pojas od auta, da bi ispunili svoju zaštitnu funkciju moraju biti čvrsto uz detetovo telo. Debele jakne i slična odeća to onemogućavaju i prilikom sudara dete može iskliznuti iz pojaseva i ozbiljno se povrediti. Zamislite koliko vazduha istisnete iz jakni kada ih stavljate u vreće za vakuumiranje, koliko se one skupe. Taj vazduh se prilikom sudara izbije iz jakne i ostaje prazan prostor između pojaseva i deteta. Dakle kao da dete niste uopšte zategli", istakla je Jana Bosanac, savetnica za auto sedišta udruženja RODA.

To može biti ogromna greška, posebno u slučaju sudara kada može napraviti veliku razliku.
Izvor: YouTube

Iako vam se čini da ste dete dobro zategli, zapravo niste. Između detetovog tela i pojasa ostalo je mnogo mesta, a upravo je to ključno u slučaju sudara. Tako dete može lakše izleteti iz auto sedišta kao da nije ni vezano.

Car-crash testovi sa lutkama u zimskim jaknama pokazali su koliko je to opasno. Lutke su izletele iz auto sedišta bez obzira što su dobro vezane. To povećava rizik od vrlo opasnih povreda glave, vrata, preloma i smrtnog ishoda.

To može biti ogromna greška, posebno u slučaju sudara kada može napraviti veliku razliku.
Izvor: YouTube

Dodaci za utopljavanje u autu mogu biti opasni

Takođe treba napomenuti da se na našem tržištu prodaju mnogobrojni dodaci za auto sedišta koji imaju proreze za pojaseve i slično, pa se reklamiraju kao idealna stvar za hladne dane u auto sedištu, pojašnjava Jana Bosanac.

Dodaje da je važno znati da se u auto sedištu ispod deteta ne sme stavljati ništa što nije odobrio sam proizvođač baš tog auto sedošta.

Ti univerzalni dodaci mogu biti opasni jer često ometaju ispravne putanje pojasa, nisu testirani s tim auto sedištima i napravljeni su od materijala koji su lako zapaljivi i klizavi. U auto sedište se sme stavljati samo originalni dodatak koji je odredio i odobrio proizvođač upravo tog auto sedišta.

Povezane vesti

5 načina da detetu bude toplo u autu:

Ugrejte auto pre nego što krenete.

Dete obucite slojevito i pre ulaska u auto skinite zimsku jaknu.

Stavite dete u auto sedište i zategnite pojaseve dobro.

Jaknu obucite naopako, tj. da samo provuče ruke kroz rukave napred.

Umesto oblačenja jakne naopako, možete dete pokriti i ćebetom ili obući mu jaknu naopako i pokriti ga dodatno ćebetom.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica