Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti jedne mame za sve tate: Pod broj jedan, ne budi 'papak'

Želiš da budeš najbolji otac i suprug koji možeš biti? Samo sledi 10 'koraka' koji vode prema tome, barem tako tvrdi mama Sara Cimerman.

  Izvor: Foto: Profimedia

S vremenom će možda hteti i ponovno sve prolaziti s tobom.

U tom slučaju - bravo", piše ova mama koja je u kolumni za portal Mom.me podelila nekoliko ključnih saveta za muškarce kada njihove supruge rode.

Ne budi "papak"

Budi jednako hrabar kao i ona. Dopušteno ti je da se bojiš i gadiš samo onoliko koliko i osoba koja je rodila. Sve to je novo i zastrašujuće za vas oboje i zajedno ste u svim neverovatnim, prekrasnim, teškim i čudesnim trenucima. Budi s njom zajedno u svemu, na svaki mogući način. Pomozi joj.

Budi fizički prisutan

Ona će ti reći gde bi trebalo da bude tokom porođaja i tamo i budi, pruži joj podršku i utehu. Nemoj se žaliti. Gladan si? I ona je. Treba piškiti? Da li bi radije imao kateter? Dosadno ti je? Umoran si? Ostani tamo gde jesi. Ona nema drugog izbora, ne bi trebalo ni ti da imaš. Nakon porođaja, ona će se osećati kao izbuženi balon koji je stajao na suncu. Ako je imala carski rez, osećaće se kao da ju je pregazio bus.

Kako god bilo, trebaće joj tvoja pomoć u oporavku nakon porođaja, u bolnici i kod kuće. Molim te, budi kraj nje. Pomozi joj.

Povezane vesti

Ne žali se kako ti je neudobno

Kreveti i stolice u bolnici nisu udobni. Nađi način koji će funkcionisati. Ako se žališ na neudobnost ili umor, prisiljavaš je da brine o tebi, kada bi sva njena pažnja trebala biti usmerena na nju samu i na bebu. Pomozi joj.

Budi emocionalno prisutan

Budi pažljiv, pokaži joj da zajedno delite iste ciljeve. Uobičajeno je da se mame novorođenih beba osećaju nesigurno i odgovorno za ceo svet stoga joj pokaži da nije sama u tome. Ne daj joj da se oseća loše. Ako se osećaš kao da ona kritikuje tvoj trud, da je nikako ne možeš zadovoljiti - nemoj odustati. Pokušaj da razumeš sve kroz što prolazi, pokaži joj koliko ti je stalo, kontroliši svoj ego. Pomozi joj!

Predvidi šta je potrebno njoj i bebi - i uradi to

Ona će biti u potpunosti 'istrošena' nakon porođaja, ali svejedno će vući samu sebe kako bi uradila sve što treba da uradi, osim ako je ne preduhitriš.

Ponuditi joj pomoć nije isto kao i pomoći. Ako s kauča pitaš, polubudan ili putem mobilnog: "Dušo, treba li ti...?", ona će najverovatnije reći: "Ne, mogu sama." Ali to svejedno ne znači da bi to ona trebala da učini sama. Pomozi joj.

Povezane vesti

Brini se o ostaloj deci

Starija deca ne nestanu kada se novo dete pojavi. Trebalo bi da preuzmeš veliku većinu roditeljskih odgovorinosti kada si kod kuće. Ideš u poštu? Ide i tvoja ćerka s tobom. Ideš u radnju? Ide i tvoj sin s tobom. Pomozi joj.  

Budi bolji partner i roditelj nego tate u humorističnim serijama

Nismo naučeni kako da se pripremimo na bebu i njen dolazak u naše živote i brakove, a novorođenče definitivno može baciti svetlo na rodne uloge koje oboje imate.

Nažalost, i dalje u društvu postoji pretpostavka da bi žene trebalo da nose najveći teret u majčinstvu, a da muškarcima nedostaje instinkt za negovanje te da je bolje da se drže po strani jer će samo uprskati sve. Takve pretpostavku su u potpunosti netačne i nepravedne. Pomozite jedno drugome!

Znaj da je majčino mleko svetije nego tvoja krv

Ako barataš sa majčinim mlekom - koje je ona izmlazala - i ako proliješ ijednu jedinu kap ili ga ostaviš da predugo stoji i postane neiskoristivo - apsolutno pokajanje je tvoja jedina reakcija.

Jadan ti ako pokušaš raspravljati sa njom ili se ponašaš kao da nije velika stvar u pitanju. Dojenje i izdajanje je teško. Pomozi joj.

Povezane vesti

Budi uključen u brigu o njenom zdravlju

Pre nego što dođete sa bebom kući, oboje ćete dobiti detaljna uputstva u otpustu iz bolnice. Pažljivo slušaj. Uskoči ako o bebi treba da brineš kako bi tvoja supruga mogla da se fokusira i odmori. Takođe je u redu postavljati pitanja, ali pritom se potrudi da se ne radi o lošim šalama koje ti pomažu da se osećaš manje neprijatno dok govoriš o vagini ili sličnim stvarima. Ti ćeš se brinuti o svojoj ženi i bebi, stoga slušaj. Posebno slušaj kada se govori o važnim stvarima, poput znakova postporođajne depresije.

Takođe, nemoj se šaliti na račun čekanja šest nedelja do prvog seksa nakon porođaja. Ne možeš tako brzo da zaboraviš šta je telo tvoje žene uradilo za vašu porodicu. Pomozi joj.

Povezane vesti

Nikada nemoj da prestaneš da ceniš svoju suprugu i njeno neverovatno telo

Njeno telo će se promeniti, na male i velike načine. Zapamti šta je učinila i govori, gledaj i drži njeno telo sa zahvalnošću koju ono zaslužuje. Slušaj je, voli je, smej se i plači s njom. Zajedno ste u ovome, ali bila je potrebna njena velika požrtvovanost za to. Ceni to. Slavi to. Pomozi joj.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica