Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada svekrva zagorčava život: 6 saveta koji će vam pomoći da prevaziđete probleme

Rešite nesporazume sa njegovom mamom bez svađe i većih problema. Evo saveta kako da izgradite porodične odnose koji se temelje na ljubavi i poštovanju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kad upoznate čoveka s kojim želite da provedete svoj život, činjenica je da on dolazi s prtljagom, a vrlo često prtljag sadrži i njegovu majku, koja će uvek biti mama i koja, u nekim slučajevima, može postati kamen spoticanja između vas dvoje.  

Predstavljamo vam šest najvećih problema u odnosu sa svekrvom i predloge rešenje problema. 

1. Misli da je uvek u pravu 

Ako imate svekrvu koja je uverena da sve zna najbolje, od vaspitanja dece do prodavnice u kojoj su najjeftiniji naresci, nije vam lako. Ali to ne znači da ne možete naći zajednički jezik s njom. Umesto da se stalno s njom borite, izaberite bitke koje su vam bitne, piše britanski The Sun.

"Ako ne želite da slušate njeno mišljenje ili savet, zapitajte se zašto. Možda joj zamerate nešto što vam je ranije rekla ili nešto što je uradila, ali takav stav vam neće pomoći. Velika je verovatnoća da vaša svekrva želi najbolje vama i porodici, ali ne zna kako to da pokaže", objašnjava savetnica za veze i seks Amanda Major. 

"U redu je ne slagati se sa mišljenjima, ali bitno je da se u svakoj raspravi postavite odraslo i da nađete neku sredinu. Umesto da joj se otvoreno suprotstavljate, probajte da je saslušate i uverite je da ćete razmisliti o njenom savetu", savjetuje Major. 

Povezane vesti

2. Stalno dolazi jer želi da bude sa unucima

Ako svekrva želi da provodi vreme s vašom decom, nemojte na to gledati negativno. Iskoristite to vreme za sebe i muža, bavite se svojim hobijima, rešite zaostale obaveze. 

U slučaju da se pojavljuje nenajavljeno i da voli da boravi u vašem stanu, onda je bolja ideja unapred da se dogovorite kako biste bili sigurni da neće doći u vreme koje vam ne odgovara. 

"Umesto da se ljutite i svađate, udahnite i sedite sa svojim partnerom te se dogovorite oko stalnih termina. Razmislite kad vam najviše odgovara da vam svekrva odvede decu u park ili dođe kod vas. Kad ste vi usklađeni postavite s njom temelje nekog plana kad može uzeti unuke kod nje ili kada može da boravi kod vas. Na ovaj način svi znaju šta je dopušteno, a šta ne. A vi ćete imati slobodno vreme koje možete iskoristiti kako želite", savetuje Major.

3. Upoređuje vas s bivšom 

Samo zamislite situaciju u kojoj su vaši svekar i svekrva došli kod vas na ručak, a ona počne uspoređivati vaše kulinarske sposobnosti sa bivšom devojkom vašeg muža. 

"Upoređivanje s bivšim partnerom nikad nema srećan završetak. Morate jasno dati do znanja vašoj svekrvi da to ne dolazi u obzir jer vas sa takvim komentarima vređa. Takođe, za rešavanje ovakvog problema trebaće vam podrška muža, mada oni nisu poznati po tome da se mešaju u svađe ili razmirice između svoje majke i žene. Zamolite ga da nasamo sa njom popriča. On će joj najbolje dati do znanja da to što radi nije u redu prema vama, a u krajnu ruku, ni prema njemu, jer je on vas izabrao", savetuje. 

"Ako razgovor ne pomogne, a odnosi sa svekrvom su sve gori i gori, trebalo bi da razmislite o zahlađenju odnosa. To bi trebalo da bude poslednji korak. Ponekad je najbolje preseći sve veze i prodisati", objašnjava Major.

4. Meša se u vaše svađe 

Ako vam se ikad dogodilo da svekrva naleti na vas i muža u svađi i da ga nakon svađe pozove sa strane ili da za vreme svađe otvoreno stane na njegovu stranu, onda znate koliko to zna da sroza porodične odnose. Ljuti ste na nju, ljuti ste na muža, a rešenje? 

"Veza između majke i deteta je jaka, stoga nije čudno da će svekrva biti na strani vašeg muža. To ne znači da je to što radi u redu. Ako vam se to događa, onda bi trebalo da hladne glave razgovarate sa svojim mužem i postaviti granice - vaša veza je vaša veza i u nju se niko neće petljati. Nakon što ste postavili granice, potrebno je da on razgovara sa svojom majkom i objasni joj da ne treba njenu podršku i da su vaše svađe i rasprave vaše i da ćete ih rešiti", objašnjava Major. 

Povezane vesti

5. Ne obazire se na pravila koje ste vi i vaš muž postavili 

Kad su deca kod svekrve sve im je dopušteno - jedu slatkiše za doručak, skaču po krevetima i niko nema kontrolu nad pranjem zuba. Koliko god vas to ljutilo, popustite joj. Opustite se i uživajte u vremenu koje ste dobili.

"Popustite joj. Vreme koje provede sa svojim unucima joj je dragoceno i verovatno misli da ste vi tu da sprovodite disciplinu, a da s njom vreme treba biti zabavno, jer na kraju krajeva, ona želi da joj unuci dođu što češće", savetuje.

"Ako je u pitanju nešto ozbiljnije, prvi korak je da razgovarate s partnerom i objasnite mu šta vam smeta, a onda pronaći najbolji mogući način kako da objasnite njegovoj mami šta biste vas dvoje želeli da i ona praktikuje u odnosu s decom. Bilo da je u pitanju vreme odlaska u krevet ili količina crtaća koju su pogledali, bitan je način na koji rešavate problem. Čuda se mogu postići malim kompromisima", zaključuje Major. 

6. Ponižava vas

"Postoje situacije između svekrvi i snaja koje znaju da prerastu u pravi rat, a jedna od njih definitivno nastaje nakon neprimerenog kritkovanja ili sramoćenja. I to ide u oba smera, mada se češće događa da majke muževa vole da kritikuju snaje, a nekad i da ih otvoreno pred drugima ponižavaju", napominje.

"Iako vaša svekrva ima pravo na svoje viđenje stvari i mišljenje o svemu, jako je bitan način na koji ona svoje mišljenje deli s drugima. Ako vam se ne sviđa njen pristup, sedite s njom i probajte da joj objasnite da vas rastužuju ili vređaju njeni negativni komentari i dajte joj do znanja da vam to smeta. Predložite joj da proba da svoja mišljenja izrazi na pozitivan način. Ali, po svaku cenu izbegnite sukob", završava Major.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica