Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simptomi postporođajne depresije: prepoznajte ih na vreme

Majke posle porođaja uglavnom nisu ni svesne koja stanja su očekivana i 'normalna', a koja su posledica postporođajne depresije. Naučite da ih prepoznate na vreme i sprečite komplikacije kad je vaše zdravlje u pitanju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Mama Sara Daket je samo nedelju dana po izlasku iz bolnice sa svojom drugom bebom osetila da nešto nije u redu. Nije se osećala svojom, nešto se čudno dešavalo. Njeno srce je ubrzano kucalo, čak i kada bi samo prošetala sobom.  

Setila se letka o kojem je pričala sa svojom babicom a na temu postporođajnih simptoma, da li se ovo stvarno događa njoj? Nikada ne bi pomislila da će ti upozoravajući simptomi da se dese i njoj. Nakon svega, imala je savršenu trudnoću i normalan porođaj. Tražila je od svoje mame da potraži letak sa upozoravajućim postporođajnim znacima između gomile papira sa otpustnom listom iz bolnice.  

Na početku, njena majka je mislila da je samo previše umorna i možda malo anksiozna jer je rodila dvoje dece, ali onda su pročitale letak zajedno. Kako Sara opisuje, pročitale su "kratak dah, 911" i dodala "u ovome smo."

Sarina mama je odvela u urgentni, gde su joj proverili pritisak, uradili nekoliko laboratorijskih testova i snimili grudi CT skenerom, koji je otkrio mali krvni ugrušak na plućima. Priseća se pomešanih osećanja i kroz suze govori: "Plašila sam se da ne znam hoću li ikada moći da držim svoju bebu ponovo." Ona se borila da poveruje da bez rizičnih faktora, njoj se ipak to dešava i potencijalno joj ugrožava život.  

Dok je Sara bila hospitalizovana, shvatila je da treba da se zahvali svojim babicama, zato što su joj rekle da kratak dah i teškoće prilikom disanja mogu biti upozoravajuć znak ozbiljnih post-porođajnih komplikacija. U ovom slučaju, edukacija prilikom izlaska iz porodilišta i verovanje u sopstvene instikte su sačuvale Saru od daljih komplikacija, moguće povrede ili čak smrti. 

Smrtnonst među porodiljama raste

Da li ste znali da prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti:

Povćan broj žena umire zbog problema vezanim za trudnoću pre, tokom i nakon što se beba rodila. 

Više od polovine smrtnih slučajeva kod porodilja u SAD-u dešava se pošto se beba rodila i stigla kući.

Najmanje polovina svih smrti povezanih sa trudnoćom među majkama se mogu sprečiti!

Dok su neke žene izložene većem riziku za razvoj komplikacija od drugih, SVE žene su potencijalno pod rizikom da razviju post-porođajne komplikacije.

Ako ste iznenađeni ovim činjenicama, niste jedini. 

Zašto raste smrtnost među porodiljama?

Mnogo mama se vrati kući iz bolnice, umorne i preplavljene uzbuđenjem zbog nove bebe. Prirodno, više ste fokusirani na brigu o novoj bebi. Ali je jako važno da obratite pažnju na svoje zdravlje i da pažljivo tražite znake i simptome koji mogu da govore u prilog postporođajnim komplikacijama, pogotovo ako je ovo vaša prva beba. 

Vi možda ne možete da znate šta jeste a šta nije normalno, šta da radite  ili koga da zovete. Npr., neke vrste krvarenja posle porođaja su normalne i očekivane i smanjuju se tokom vremena; ali da li znate koliko krvarenja je prviše, do trenutka kad stavlja vaš život u opasnost?

Babice iz AWHONN-a su napravile specijalne insturkcije za porodilje, koji se zove "SAČUVAJTE SVOJ ŽIVOT: Pobrinite se za ove post-porođajne upozoravajuće simptome". Naučite ove post-porođajne upozoravajuće simptome jer kad znate kako da ih prepoznate i odgovorite na ove specifične znake i simptome to vam može pomoći da sačuvate svoj život. 

Smanjite rizik za komplikacije tokom i posle trudnoće

Da li znate koji su znaci potencijalno životno ugrožavajući koji mogu da utiču na vas posle porođaja? Spricifični znaci na koje treba da obratite pažnju tokom prve godine od porođaja uključuju:

- Bol u grudima

- Teškoće u disanju ili kratak dah

- Iznenadni napadi

- Misli o tome kako da povredite sebe ili bebu

- Krvarenje koje natapa uložak za sat vremena ili ugrušci krvi veličine jajeta ili veći

- Rez koji ne zarasta

- Crvene ili naduvene noge koje bole ili su tople na dodir

- Temperatura veća od 38 ili viša

- Glavobolja koja ne prolazi i pošto ste uzeli lek, ili glavobolja koja izaziva promene u vidu

Ako smatrate da ste doživeli jedan od ovih postporođajnih upozoravajućih znakova, važno je da potražite pomoć i kažete odgovarajućoj osobi da ste se porodili u prethodnih godinu dana.

Na primer, ako pozovete hitnu pomoć, recite operateru: "Porodila sam se pre nedelju dana i ima jaku glavobolju koja ne prolazi." Ili "Porodila sam se (datum) i imam bolove u grudima i probleme da udahnem vazduh." Uradite ovo u bilo kom slučaju kad tražite pomoć, nebitno da li je 194, neku zdravstvenu ustanovu ili urgentni centar, ili čak svog ličnog doktora.

Što pre sestra, babica ili doktor identifikuju vaše simptome, pre mogu da uspostave dijagnozu i omoguće pravilnu negu. Kao što će babica da podeli ove instrukcije sa vama, podelite iste informacije da vašom porodicom i prijateljima; možda nećete biti u mogućnosti da reagujete sami, npr. ako ste imali šlog ili iznenadni napad.

Podelite ove informacije sa drugim trudnim mama koje znate. Zajedno, možemo da pomognemo sa sigurnošću da nijedna mama ne pretrpi povrede ili umre zato što nije prepoznala znake postporođajnog problema. Sara je živi dokaz stare izreke: "Znanje je moć!"

Postupajte onako kako vam instikt govori: Potražite pomoć!

Dobićete dosta instrukcija kad budete napuštale porodilište sa svojom bebom. Verujte svojim instiktima. Ako osećate da nešto nije u redu ili se ne osećate baš najbolje, uvek zovite i pregledajte se. Ako vam se simptomi pogoršaju ili se ne čujete sa svojim ličnim doktorom, zovite hitnu pomoć ili idite u Urgentni centar. Učeći najčešće post-porođajne simptome može da vam sačuva život ili život nekoga koga volite. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica