Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Druga strana roditeljstva: 10 stvari koje nijedan roditelj ne želi da prizna sebi ni drugima

Tokom podizanja deteta postoji par stvari o kojima nijedan roditelj neće otvoreno da priča, a često ni da sam sebi prizna.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko ste roditelji neminovno je da će vas jednom neki budući roditelj pitati za savet. Da li je bolje ispričati samo lepe stvari i ostaviti da budući roditelji sami saznaju šta sve donosi novi član porodice ili ih na vreme upozoriti na onu manje lepšu stranu roditeljstva?

1. Ponekad ćete zažaliti što ste postali roditelj

Samo nekolicina roditelja ima smelosti da prizna žaljenje zbog toga što je postao roditelj.

Svaki roditelj se barem jednom ovako osetio, obično u onim momentima kada se zaključate u kupatilo i plačete. Svi ti otkazani planovi i zaboravljenji snovi. To su oni trenutci kada se zapitate zašto uopšte ste hteli čitavu ovu zbrku sa decom?

Povezane vesti

2. Manje ćete voleti drugu decu nakon što dobijete svoju 

Jako je lako držati se mišljenja da su deca divna i nevina dok ne postanete roditelj. Nebitno koliko dugo čuvate decu ili imate manjeg brata ili sestru, dok ne dobijete svoje dete nećete saznati koliko mališani nisu savršeni. 

Naravno da imaju mane, ne koliko odrastao čovek ali ih imaju.

Sasvim je razumljivo što želite i možete da trpite hirove i mane svoje dece i još par nekih mališana koji su vam bliski a da želite da ostala deca budu što dalje od vas.

3. Moguće je da ćete izgubiti neke prijatelje

Ništa vam ne može izmeniti život kao rođenje deteta. Malo koji događaj ili dešavanje može ostaviti trag na vaš društveni život kao to. 

Kao i slagalica, neki prijatelji će se uklopiti sa vama i po dolasku novog člana u vašu porodicu, neki će se vratiti malo kasnije kad se uhodate i naučite da raspolažete bolje vremenom dok se neki nažalost više neće vratiti u vaš život.

Povezane vesti

4. Delovi sebe koje ste nekada voleli više neće biti tu

NIko ne može da ima sve. Život zahteva neke žrtve i odricanja. Isto kao sa prijateljima koji se vrate ili ne vrate, vaši snovi ili neki planovi iz detinjstva se nikada neće ostvariti.

5. Možda vas roditeljstvo ne ispunjava potpuno kao što ste očekivali 

U stvari, roditeljstvo ne treba da vas poptuno ispuni. Životi vaše dece ne smeju da progutaju vaš život.

Roditeljstvo vas ispunjava jednom vrstom ljubavi i radošću, međutim postoji još stvari na kojima treba da radite i uživate da biste bili kompletno ispunjena osoba.

6. Ponekad će vam se učiniti da je vaše dete stranac

Možda će se ovo dogoditi kada vam prvi put kaže da vas mrzi. U onim momentima kada vas razočara i kada shvatite da vaše dete ima i druge prijatelje, druga interesovanja i ideje. Ponekad ne znati sve o nekome može biti i pozitivno, međutim kada je vaše dete u pitanju prilično je zastrašijuće.

Povezane vesti

7. Postaćete svesni nekih stvari o sopstvenim roditeljima

Kada postanete roditelji otvore vam se novi vidici, počinjete da razumete stvari koje niste mogli ni da zamislite. Uočićete greške koje su vaši roditelji pravili sa vama kada ste bili mali ali isto tako i greške koje i vi sada pravite sa vašom decom. 

8. Konačno ćete shvatiti neke užasne stvari

Kada gledate sa strane jednu majku koja pored svih svojih obaveza ne stiže sve da odradi, kada dete neprestano plače i neće da jede a znate da je vreme da jede možete prisustvovati strašnoj sceni- majke protresu svoje bebe od frustracije, besa i nemogućnosti da isprave trenutnu situaciju. 

Ukoliko doživite takve trenutke a verujemo da ih svaka majka doživi- spustite vašu bebu na sigurno i udaljite se dok se ne smirite.

9. Osetićete istinski, zaslepljujući bes usmeren ka sopstvenom detetu

Odri Lorde jednom prilikom je opisao majčinstvo rečima: "Patnja ambivalencije: ubistvena promena između gorkih nezadovoljstava i nervoznih žica, i blaženo zadovoljstvo i nežnost. "

Sasvim je logično i normalno da se ponekad osećate ovako, niste loša majka zbog toga.

Povezane vesti

10. Preteran strah 

Svaki put kada vaše dete izađe iz kuće bez vas srce će vam se slomiti. Slomiti zbog brige i zbog same pomisli na gomilu stvari napolju od kojih ga ne možete zaštiti. Slomi se na samu pomisao kako bi vaš život izgledao kada bi mu se nešto desilo i kada ga više ne bi bilo.

To je samo jedno od osećanja koja ne možete u potpunosti kontrolisati i za koje niste mislil da su realna sve dok niste dobili sopstveno dete.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica