Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da dete bude bezbedno u auto-sedištu: najveće greške koje roditelji prave i kako ih izbeći

Kada je prevoz dece u pitanju, postoje osnovna pravila koja se moraju ispoštovati kako bi mališani bili bezbedni u automobilu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Predstavljamo vam najčešće greške koje roditelji prave:

1. Niste dosledni u korišćenju dečijeg sedišta

Često možemo čuti od roditelja da ne stavljaju baš uvek dete u auto-sedište jer "idu samo do prodavnice", ili ne žele da teraju bebu pošto "ona ne voli sedište" ili se beba rasplakala pa "nisu hteli da je dodatno uznemiravaju"... Stručnjaci kažu da su upravo ovo stvari koje roditelji najčešće govore posle nesreća. 

U svakom slučaju, zakonom je propisano da deca ispod tri godine moraju da sede u sedištima predviđenim za bebe i za to postoji dobar razlog. Nažalost, svake godine na hiljade dece nastrada u saobraćajnim nesrećama jer nisu bila u svojim sedištima.

Naviknite svoju bebu na vreme i neka vam to bude navika o kojoj nećete ni morati da razmišljate.


Foto:Shutterstock

2. Koristite staro ili polovno sedište

Možda vam zvuči grubo ali je istina- sedište koje ste kupili na nekoj rasprodaji za manje para može koštati vaše dete života.

Isto je i ako dete stavljate u sedište starijeg brata ili sestre koje ne odgovara njegovom uzrastu.

Korišćena sedišta ne samo što neće doći sa uputstvima već će im mogu nedostajati i neki delovi za pravilno sklapanje. Plastika vremenom postaje krta i može da pukne dosta brže i pri dosta slabijem udarcu.

Preporučuje se da zbog sigurnosti ne koritite sedište starije od pet godina i da obavezno proverite rok trajanja jer on postoji na svakom sedištu za bebe.

3. Prerano okrećete dete licem prema napred

Deca imaju velike glavice i slabe vratove tako da pri sudaru bebina glava može iznenada da se cimne i tako nastanu povrede vrata i kičme. Iz ovoga razloga preporučuje se držanje deteta licem okrenutom unazad u sedištu što je duže moguće, dok ne dostige željenu visinu i težinu da ga okrenete licem napred.

Povezane vesti

4. Prerano prestajete sa upotrebom dečijeg sedišta i buster sedišta

Prema zakonu svako dete do tri godine mora biti u sedištu za bebe. Stručnjaci su jednoglasni kada su preporuke o bezbednosti u pitanju:

-Dete treba da se vozi u sedištu koje ima pojas od pet traka bar dok ne bude teško oko 20kg ili dok ramena mogu da mu stanu ispod pojasa.

-Dete treba da se vozi u buster sedišti (sedištu za podizanje) kada bude teško preko 20kg i kada je visoko bar 150cm i dok ne napuni osam godina.

5. Ne postavljate sedište pravilno

Sedište neće obavljati svoju funkciju ukoliko nije pravilno postavljeno, a prema poslednjim istraživanjima, tri od četiri sedišta se ne koriste pravilno.

Najčešće greške su to što ne pritežete sedište dovoljo jako i ne koristite pravi pojas da vežete vaše dete.

Pobrinite se da se sedište ne pomera ni u jednom smeru više od 2,5cm  i da su buster sedišta opremljena pojasom za ramena i kolena.

Još bolje, koristite sistem "sidrenja". Ovaj sistem kombinuje postojeće gornje pojase sa novim, donjim, ugrađenim u auto.


Foto:Shutterstock

6. Ne koristite klipove za zaključavanje ili ih koristite pogrešno

U starijim modelima auta postoji šansa da se pojasevi ne zaključavaju dok se naglo ne zaustavite. Ovo znači da vam je potreban klip za zaključavanje. To je mala spravica koja izgleda kao predimenzionirana spajalica za papir i služi da drži čvrsto pojas u slučaju nesreće.

Nakon što ste postavili sedište i zategli sve, proverite da li se sedište pomera više od 2,5cm.

Ukoliko ste izgubili klip za zaključavanje koji je došao u paketu sa sedštem, kontaktirajte proizvođača i nabavite ga.

7. Ne vezujete pravilno decu

Kako proveriti da li će pojasevi izdržati u slučaju nesreće:

-Vežite vaše dete, proverite da pojasevi nisu izvrnuti i koristeći mehanizam koji se nalazi sa prednje strane sedišta pritegnite.

-Pomerite plastični deo koji spaja dve trake do nivoa pazuha pre nego što počnete da pritežete. Ukoliko je deo prenisko, dete može pri naglom kočenju ispasti iz sedišta.

Povezane vesti

8. Ne vežete dečije sedište za auto

Verovali ili ne postoje roditelji koji stave svoje dete u nepričvršćeno sedište. Ovo može biti zbog nepravilnog informisanja o sedištu ili ukoliko se često premešta sedište iz auta u auto pa da se uštedi vreme.

Kako bi se izbegle ove greške, kada stavite dete u sedište, proverite da li je pričvršćeno za auto. 

9. Držite dete u krilu

Nezgodno je držati dete u krilu kada se unervozi posle mnogo sati vožnje ili ako je gužva u autu. Dosta roditelja misli da je bezbednije ukoliko se oni postaraju za dete.

Istina je malo drugačija, ukoliko ste vi vezani od siline sudara može se desiti da vam se dete otrgne, ili ukoliko uspete da vežete pojas oko vas dvoje, vaša težina može da uguši dete.

Stoga, koliko god se vaše dete opiralo stavite ga u sedište za decu i nikada nemojte da dozvolite da bude u autu koji se kreće bez sedišta koje odgovara njegovom uzrastu.

10. Vežete dvoje dece istim pojasom

Nemojte ovo nikako da radite! U simulacijama sudara pokazano je da u saobraćajnim nesrećama deca koja su zajedno vezana obično budu povređena jer se sudare njihove glavice što može imati i fatalan ishod.

Povezane vesti

11. Puštate dete da se vozi na prednjem sedištu

Iako će vas dete preklinjati da se vozi na prednjem sedištu nemojte posustati jer je zadnje sedište najbezbednije mesto za njega. Savetuje se da se deca do trinaest godina voze isključivo na zadnjem sedištu.


Foto:Shutterstock

12. Još neki od saveta u vezi sa pozicijom sedenja vašeg mališana:

-Ukoliko je moguće, vežite vaše dete na sredinu sedišta jer će se ovako najbolje zaštititi ukoliko dođe do udara sa strane. Ako se vaše dete vozi u buster sedištu i vaš auto ima samo pojas u sredini, postavite buster sedište na levu ili desnu stranu i vežite ga postojećim pojasom u autu.

-Ako vaš auto ima erbegove sa strane to je samo razlog više da vaše dete ostane pozadi. Erbegovi su dizajnirani da ublaže povrede međutim mogu izazvati ozbiljne povrede glave i vrata kod dece

-Ako je vaša jedina opcija da dete sedi na prednjem sedištu, proverite da li vaš erbeg ima uključi-isključi prekidač. Ukoliko ima, isključite ga, a ako nema, ugradite ga.

Ukoliko ne možete da isključie erbeg na suvozačevoj strani a dete mora da se vozi napred, odmaknite sedište od kontrolne table što je više moguće.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica