Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pauza za mame: Kada majke konačno mogu da se posvete sebi?

Postoji period u životu svake majke kada se ona 'usudi' da konačno pomisli malo i na sebe. Šta se tada dešava?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta ako biste ponovo imale svoju intimu samo za sebe? Dobro, bar delimično...

Moguće je da mama u nekom trenutku primeti da nedostaju 'mali ljudi' koji je posmatraju dok se tušira. I dok lagano sluša kako joj topla voda klizi po telu shvata da nema zaglušujuće vike i dreke koja joj ide na živce. Primećuje i kako se sjajno oseća nakon prospavane cele noći dok u krevetu nema nijednog mališana i kako ima udobnost svog kreveta samo za sebe.

Međutim, dok odlazi do garderobera shvata da nema nijedan brushalter koji nije za dojilje iako ne doji već dobre dve godine. I shvata da ovo znači da je vreme za put do prodavnice veša i možda, samo možda deo života u kom ona počinje da kontroliše svoj život ponovo. Ovo je momenat u kom u rukama drži otrcane brushaltere za dojilje i počinje da plače i polako shvata da "pauza za mame" počinje.  

Povezane vesti

Za većinu žena ovaj period počinje otprilike tri godine po rođenju njihove poslednje bebe, kada ono ustvari nije više beba. U ranim fazama ovog "stanja" mozak pokušava da zatrpa sve informacije o plodnosti i brzo ih menja novim informacijama- uspomenama o bebećim mirisima, bebećim maženjima, omiljenim štramplicama, roze naočarima i prvim osmesima iskombinovanim sa strašnim slikama sebe ostarele, neostvarene u poslu, napuštene- okružene mačkama.

Nije neobično da žena u ovom periodu bude emotivno nestabilna, preispita sve životne odluke koje je donela do tada, razmišlja o usvajanju svakog siročeta, razmatra o ostavljanju svoje dece u svrhu spasavanja sveta ili da napravi tetovažu "pogon zatvoren" na svojoj materici. Nažalost, ovi slapovi emocija se događaju nekoliko puta dnevno i najčešće se završe praznom vinskom flašom kada deca legnu.

Trajanje ovog perioda je individualno i razlikuje se od osobe do osobe.

Povezane vesti

Faze koje mame prolaze u ovom "stanju" su:

Ljutnja na novi život

Žena počinje da se priseća uspeha koje je postigla pre rađanja dece i karijere koje se odrekla zbog njih. Shvata da su je bebe "izdale" i da kreću u školu i da više neće imati celodnevni posao oko njih.

Pregovaranje

Žena nagovara muža da imaju još jedno dete i obećava da će biti zadovoljna i posvećena sebi kada beba broj tri dođe na svet i malo ojača.

Depresija

Ovo je momenat kada žena shvati da ipak ne želi još jednu bebu. Svesna je da želi da preuzme kontrolu nad svojim životom ponovo. Pravi ambiciozne planove za sebe koji uključuju egzotična putovanja, napredak u karijeri i posvećivanje života spašavaju foka. Međutim brzo shvata da i dalje ima decu o kojoj mora da vodi računa i da nema slobodu da svoje slobodno vreme i svoju energiju potroši na stvaranje idealne druge polovine svog života.

Povezane vesti

Prihvatanje

Žena donosi odluku da otkrije ko je ona sada i da su je strije i pokoja seda dlaka napravile jačom i boljom osobom, ali i da to nije jedino što nju definiše. Prihvata svoja ograničenja i postavlja ciljeve koji su u skladu sa njenim obavezama prema deci ali i obavezama prema sebi.

Jednom kada dostignete fazu prihvatanja možete da očekujete potpun oporavak. Mame posle "pauze" postaju jače, samouverenije, emotivno stabilnije, produtktivnije žene, prijatelji, partneri i najvažnije majke.... baš u vreme pre početka menopauze.

Mama Kimberli Pensil Kolins, Scarymommy.com

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica