Prema uticaju na filmsku industriju, ali i na gledaoce strastveni ljubitelji filmova iz godine u godinu prave liste najboljih filmova svih vremena. Neki od njih su klasici koje prosto morate pogledati, a da li postoji bolje vreme od novogodišnjih praznika kada možete da se ušuškate pored voljene osobe i uz grickalice i toplu čokoladu odgledte bar jedan od filmova koji su progrlašeni za najbolje...

Pogledajte listu od 50 filmova idelanih za glednje u dvoje:

1. VELIKO BEKSTVO (THE GREAT ESCAPE) 1963

Film je zasnovan na istinitoj priči i obrađuje period Drugog svetskog rata. Naime, grupa zatvorenika se odlučuje za beg iz ozloglašenog logora Stalag Luft u Nemačkoj. Uloge koje su ostvarili Stiv Mekvin, Čarls Bronson i Džejms Garner ostala su za sva vremena.

2. BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID 1969

Priča o opakom dvojcu koji je harao divljim zapadom, jedna je od najčuvenijih filmskih priča. Mnogi su se zaljubili u ovaj tandem, zaboravljajući da su se oni bavilji pljačkanjem banaka i vozova širom Amerike. Robert Redford i Pol Njumen su nezamenjivi u ovim ulogama, a film je nagrađen sa četiri Oskara.

3. PRLJAVI HARI (DIRTY HARRY) 1971

Ovaj film je oda muževnosti. Dobri momci hvataju loše, a to danas izgleda kao pravi Holivudski kliše. Međutim u vreme snimanja filma stvari nisu bile takve. Klint Istvud kao Hari Kalahan i njegov magnum 44, ostao je upamćen po ulozi koja je jedna najboljih u nekom filmu tog tipa.

4. BESKRAJNO LETO (ENDLESS SUMMER) 1966

Ideja o putovanju oko sveta da biste se bavili egzotičnim sportovima, izgleda primamljivo za većinu ljudi. Poznati dokumentarac reditelja Brusa Brauna, prati dvojicu surfera Majka Hinsona i Roberta Augusta koji putuju planetom u potrazi za savršenim talasima. Spektakularni predeli obala Novog Zelanda, Tahitija, Havaja i Kalifornije između ostalog oduzimaju dah.

5. DURAMSKI BIK (BULL DURHAM) 1988

Ovo ostvarenje je odlično iz nekoliko razloga: kao prvo Kevin Kostner zaista zna da igra bejzbol a lik kojeg tumači Tim Robins nosi žensko donje i to morate da pogledate. Pored toga, postoje različiti elementi koji ovaj film čine relevantnim: mentor i učenik, starost protiv mladosti, borba za naklonost žene i naravno bejzbol.

6. APARTMAN (THE APARTMENT) 1960

Da li dobri momci uvek prolaze loše? Ne nužno. Apartman je film koji se bavi ljudima koji ne dobijaju dovoljno pažnje koju zaslužuju. U isto vreme dramatičan i zabavan, film pripada žanru crne komedije i prati promenu kod čoveka koji najzad pronalazi svoj integritet i ponos. U glavnim ulogama su Džek Lemon i Širli Meklejn.

7. POSLEDNJI HITAC (THE SHOOTIST) 1976

Niko ne želi da umre sam. Pogotovo gangsteri. Takav primer je i sa Džonom Vejnom u ulozi Džej Bi Bruksa. Stari razbojnik saznaje da boluje od raka, i donosi odluku da povrati svoju reputaciju i dokaže svima da nije za staro gvožđe. Smatra se jednim od najboljih filmova vestern žanra. Zanimljivo je da u filmu kao tinejdžer igra danas poznati reditelj Ron Hauard.

8. ODLUČUJUĆI ŠUT (HOOSIERS) 1986

U osnovi ovo je film o iskupljenju, košarka je samo tu da podržava priču. Radnja se bavi posrnulim trenerom koji pokušava da spase svoj život trenirajući srednjoškolski tim iz malog ruralnog mesta u Indijani. Da bi zadobio poštovanje igrača i čitavog mesta morao je da dati sve od sebe. Glavnu ulogu maestralno je odigrao Džin Hekman.

9. POSLEDNJI MOHIKANAC (LAST MOHICAN) 1992

Film je postavio standarde za epske filmove u modernoj eri. Pripadnici plemena Mohikan, tačnije otac i sin zajedno sa svojim usvojenim sinom koji je englesko siroče kojeg su osvojili pripadnici plemena ( Danijel Dej Luis), kreću u odbranu svojih teritorija za vreme čuvenog Francusko-indijanskog rata.

10. KRADLJIVCI BICIKLA (LADRI DI BICICLETTE) 1948

Ovaj italijanski neorealistični klasik, smatra se jednim od najboljih filmova ikada. Bavi se pričom o čoveku kome ukradu bicikl koji koristi za posao u vreme posleratne Italije. Otac i sin prate trag bicikla, a put ih vodi sve do Rima ali bez uspeha. Tu se otac susreće sa klasičnim psihološkim problemom: da li je u redu ukrasti da bi se prehranila porodica?

11. POLJE SNOVA (FIELD OF DREAMS) 1989

Ovaj film Reja Kinsele je priča o obnovi poremećenog odnosa sa ocem. Film je prepun misterioznih i natprirodnih pojava koji su tipični za ostvarenja iz sredine i kraja 80-ih godina prošlog veka. Još jednom glavnu ulogu igra Kevin Kostner.

12. SEVER-SEVEROZAPAD 8NORTH BY NORTHWEAST) 1959

Jedan od najslavnijih filmova čuvenog Alfreda Hičkoka, u kome glavne uloge igraju Keri Grant i Eva Mari Sejnt. Uspešni marketinški stručnjak iz Njujorka igrom slučaja zamera se stranim tajnim službama i u pravom triler zapletu kreće u beg po čitavoj Americi.

13. AUTSAJDERI (THE OUTSIDERS) 1983

Film je adaptacija romana Suzan Hinton koji se bavi burnim temperamentom grupe tinejdžera. Ovo ostvarenje je puno budućuh filmskih zvezda, kao što su: Rob Lov, Emilio Estevez, Met Dilan, Tom Kruz, Patrik Svejzi i Dajen Lejn.

14. RAMBO (FIRST BLOOD) 1982

Rambo - Prva krv je u osnovi film koji se bavi stanjem društva posle Vijetnamskog rata. Dobitnik Medalje časti Rambo, odlazi u malo mesto i biva hapšen zbog skitnje. Šerif i njegovo osoblje su brutalni prema njemu a on im se sveti na najsuroviji način. Nema ništa gore nego razljutiti opasnog Ramba.

15. MADŽURSKI KANDIDAT (MANJURIAN CANDIDATE) 1962

Klasik Hladnog rata je film u kojem je Frenk Sinatra odigrao svoju verovatno najbolju ulogu. Film se fokusira na to kako propaganda i politička mašinerija utiču na političke poglede običnih ljudi, u ovom slučaju nekolicinu vetrana iz Korejskog rata kojma mozak biva ispran od strane vojske.

16. U VRELINI NOĆI (IN THE HEAT OF THE NIGHT) 1967

Sidni Poatije igra policijskog detektiva koji ispituje nerešeno rasno ubistvo. Film je poznat po sceni u kojoj beli čovek ošamari Poatijea, a ovaj mu uzvrati istom merom. U vreme rasnih tenzija u Americi to je bila prekretnica i snaga za sve potlačene.

17. ŠEJN (SHANE) 1953

Tihi, usamljeni revolveraš pokušava da pobegne od burne prošlosti tako što odlazi što dalje da se skrasi sa svojom porodicom. Tamo se sprijatelji sa lokalnim zemljoposednikom koji ulazi u rat sa moćnim kraljem stoke oko teritorije. Šejn obnovi svoje pucačko znanje i kreće u obračun.

18. DVOSTRUKA OBMANA (DOUBLE INDEMNITY) 1944

Verovatno najbolji predstavnik američkog noar filma, Dvostruka obmana je mračna priča o pohlepi, manipulaciji i izdaji. Barbara Stenvik igra klasičnu femme fatale koja uz pomoć svojih talenata pokušava da zavede prodavca osiguranja sa kojim kuje plan da ubije sopstvenog muža.

19. MORE U NAMA (THE SEA INSIDE) 2004

Film je zasnovan na istinitoj priči o mornaru koji doživi nesreću na brodu, posle koje ostaje nepokretan 30 godina. Iako je ostao paralizovan od vrata na dole, svojom snagom volje i željom da umre dostojanstveno, inspirisao je mnoge. Uloga koju je odigrao Havier Bardem je za svaku pohvalu.

20. MALTEŠKI SOKO (THE MALTESE FALCON) 1941

Još jedan klasik sa Hemfrijem Bogartom koji je prepun pitanja o moralu. On igra naizgled ciničnog čoveka, ali u dubine duše on je čovek pun ideala. Ovo je priča o osobi koja živi po zakonima časti koji mu ne dozvoljava da postane korumpiran.

21. PODMORNICA (DAS BOOT) 1981

Ovo ostvarenje će vas staviti unutar usukane nemačke podmornice i prikazati psihičku i emocijonalnu tenziju koja se odvija tokom brodoloma. Držeći se zajedno u neljudskim uslovima, posada i kapetan uz ogromnu snagu volje uspevaju da se izvuku iz nevolje.

22. ZVEZDANI RATOVI (STAR WARS) 1977

Razlog zašto su zvezdani ratovi postali kulturni fenomen ne leži u činjenici da sadrže sjajne specijalne efekte, već zbog same priče. To je arhitipska priča o borbi dobra i zla. Originalna trilogija se smatra najboljim filmskim nastavkom svih vremena.

23. RUDI (RUDY) 1993

Niko ne veruje da Rudi može da postane igrač američkog fudbala. Ali on je uporan momak. Odrastao je u malom mestu u Ilinoisu, i za razliku od svojih prijatelja imao je velike snove. Priča o autsajderu i velikom uspehu.

24. TAČNO U PODNE (HIGH NOON) 1952

Legendarni film koji se pitanjima dužnosti, ljubavi i vere. Gari Kuper igra dugogodišnjeg šerifa koji se sprema da napusti dužnost i započne novi život. Međutim, tačno u podne vozom u grad stiže neželjeni gost željan osvete.

25. GANDI (GANDHI) 1982

Gotovo nemoguće je prikazati život tako velike i značajne osobe kakav je Mahatma Gandi. Međutim britanski reditelj Ričard Atenborou je uradio maestralan posao. A šta tek reći za veličanstvenu ulogu koju je ostvario Ben Kingsli. Film je nagrađen sa neverovatnih 11 Oskara. Oborili su rekord i po broju statista u jednom filmu, tačnije njih 300.000.

Na sledećoj strani čeka vas lista od još 25 fenomenalnih filmova...

PageBreak

26. BUNTOVNIK BEZ RAZLOGA (REBEL WITHOUT A CAUSE) 1955

Kada ljudi pomisle na Džejmsa Dina, najpre se sete njegove uloge u ovom filmu i čuvene crvene jakne. Iako je prošlo više od 50 godina ovaj film je simbol za modernu tinejdž dramu koja prati mlade, nervozne i zbunjene ljude.

27. FRANCUSKE VEZA (THE FRENCH CONNECTION) 1971

Zasnovan na istinitoj priči, ovaj film prati dvojicu detektiva koji pokušavaju prekinuti put krijumčarenja heroina između Njujorka i Marseja. Ono što je manje poznato je da je film ekranizacija non fiction romana Robin Mur. Film je dobio brojne nagrade, a ujedno je postao prvi film koji je osvojio Oskara sa R rejtingom (nije za mlađe od 17 godina).

28. KAZABLANKA (CASABLANCA) 1942

Legendarno ostvarenje sedme umetnosti prepuno čuvenih scena i nezaboravnih citata. Kazablanka je ljubavna priča koju možete gledati sa devojkom, ali da se u isto vreme osećate muževno zbog prisustva Hemfrija Bogarta. Nije se očekivalo da će film tako dobro proći uprkos dobrom izboru glumaca. Sniman 1942 godine, odiše ratnom atmosferom koja je vladala tih teških godina Drugog svetskog rata.

29. NEOPROSTIVO (UNFORGIVEN) 1992

Kinematografija je često glorifikovala Divlji zapad sa mitskim temama o dobrim i lošim momcima. Reditelj i glavni glumac Klint Istvud je osvetlio malo drugačiju priču o hladnom,mračnom i nemoralnom aspektu života u Americi. On igra ulogu tihog farmera i posvećenog oca u kojem se krije ozloglašeni ubica.

30. GVOZDENI DŽIN (THE IRON GIANT) 1999

Animirani filmovi često ne nude ništa osim dobre animacije i humora pop kulture. Ali Gvozdeni džin nije animirani film, već je to film koji je igrom slučaja animiran. Sjajno napisan, vrlo inteligentan i dubokomislen film o robotu koji pada na zemlju iz svemira i susreće dečaka koji brine o njemu.

31. GLADIJATOR (GLADIATOR) 2000

General Maksimus Decimus predstavlja sve ono što bi svaki muškarac želeo da bude. On voli svoju porodicu, svoju zemlju, zna kako da bude lider i naravno, da premlati neke nitkove. Film je prepun spektakularnih scena borbi a film je nagrađen sa pet Oskara.

32. GOSPODIN SMIT IDE U VAŠINGTON (MR. SMITH GOES TO WASHINGTON) 1939

Film koji je snimljen daleke 1939. godine, i smatra se jednim od prvih političkih drama u istoriji Holivuda. Radnja se odvija oko mladog senatora koji se razočarava u politiku koja je prepuna pohlepe i neplemenitosti. Zbog svojih ideala dolazi u sukob sa mnogim uticajnim ljudima iz Vašingtona.

33. HAZARD (THE HUSTLER) 1961

Pol Njumen igra mladog igrača bilijara koji uspeva da pobedi jednog od najvećih u ovoj igri. On ne samo da želi da pobedi slavnog protivnika, već želi da ga ponizi. Film je doživeo veliki uspeh kritičara ali i kod publike i stekao status modernog klasika.

34. NEDODIRLJIVI (THE UNTOUCHABLES) 1987

Tokom vremena prohibicije, kada se činlo da će zemljom zavladati organizovane bande, mala grupa ljudi odlučila se da dokaže suprotno. Ovo je priča o Eliotu Nesu i njegovoj nameri da zaustavi delovanje poznatog gangstera tog doba Al Kaponea.

35. PLODOVI GNEVA (THE GRAPES OF WRATH) 1940

Zasnovan na romanu Džona Stajnbeka, ova zanimljiva priča prati život porodice Joad za vreme Velike depresije koja je vladala Amerikom 20-ih godina prošlog veka. Film pokazuje siromaštvo i brutalno iskorištavanje jeftine radne snage, pa je u vreme prikazivanja napadan da je socijalistička propaganda.

36. BULIT (BULLITT) 1968

Stiv Mekvin je Bulit, čovek kojeg karakteriše muževnost i burni talenat. Film je sirov i menja pogled na detektivske filmove u svetu kinomatografije. Epske scene jurnjave kolima po San Francisku u svom čuvenom Mustangu, ostaće upamćene za sva vremena.

37. NAJBOLJE GODINE NAŠIH ŽIVOTA (THE BEST YEARS OF OUR LIVES) 1946

Ovo je jedan od retkih filmova koji na iskren način govori o Drugom svetskom ratu i njegovom nasleđu. Tačnije govori o trojici ratnih veterana koji pokušavaju da se skrase i pronađu novi život nakon rata.

38. UMRI MUŠKI (DIE HARD) 1988

Uz ubedljive karakterne uloge i zanimljiv humor, Umri muši se smatra jednim od najboljih akcionih filmova svih vremena. Brus Vilis je Džon Meklejn, policajac koji dolazi u Los Anđeles da provede Božićne praznike sa svojom porodicom i sasvim slučajno se zatiče u zgradi koju zauzima grupa međunarodnih turista.

39. U ZMAJEVOM GNEZDU (ENTER THE DRAGON) 1973

Ilegalni turnir borilačkih veština, droga, prostitucija, osveta, kung fu mlaćenje i čuvena ogledala - sasvim dovoljno za vrhunski film. Holivudska ulaznica Brus Lija i jedan od najprofitabilnijih filmova ikada. Popularisao je i borilačke veštine na svetskom nivou i predstavio svetu novi filmski žanr.

40. MALKOLM IKS (MALCOLM X) 1992

Američka kultura je uvek bila zainteresovana za teme vezane za ljudska prava i pokrete koji su se za to borili. Film prati  odnos dva borca na istom putu ali vrlo različita, odnosno Martina Lutera Kinga i Malkolma Iksa. Ovaj film je biografska priča o jednoj od najkontroverznijih ličnosti u američkoj istoriji. Pogotovo je zanimljiv njegov put od maloletničke delikvencije do borca za ljudska prava.

41. BAJKA O BOKSERU (CINDERELLA MAN) 2005

Saznanje o sopstvenoj vrednosti može biti snažan element kod svakog muškarca. Posle povrede u ringu, talentovani bokser koga igra Rasel Krou, nije u mogućnosti da pomogne svojoj porodici i to za vreme velike ekonomske krize u Americi. Uprkos povredi vraća su ring i malo po malo dolazi do borbe za titulu u teškoj kategoriji...

42. PUT U KOSMOS (THE RIGHT STUFF) 1983

Ova biografska drama daje uvid u to kako je izgledala svemirska trka za vreme Hladnog rata. Sve mane i realnost programa ogoljene su na vidljiv način zajedno sa životima astronauta. Kroz film se provlači jasna humana crta, što ih čini još većim herojima.

43. ČOVEK ZVANI HRABROST (TRUE GRIT) 1969

Još jedan vestern u kome glavnu ulogu igra Džon Vejn. Sa povezom na oku kojeg nosi u ovom filmu izgleda još opasnije nego inače. Vejn igra šerifa Rustera Kogburna sposobnog da razbojnike privede pravdi. Iako narušenog zdravlja odigrao je maestralno ovu ulogu i dobio zaslušenog Oskara za najboljeg glavnog glumca.

44. TRAMVAJ ZVANI ŽELJA (A STREETCAR NAMED DESIRE) 1951

Verovatno jedna od najpoznatijih drama koje su ekranizovane, slavnog dramaturga Tenesija Vilijamsa. To je priča o razmaženoj i lepoj devojci sa američkog juga, koja pokušavajući da pobegne od svoje burne prošlosti odlazi u poset svojoj sestri. Tamo upoznaje čoveka brutalne i ujedno senzualne prirode koga veličanstveno igra Marlon Brando.

45. VRTOGLAVICA (VERTIGO) 1958

Proglašen za remek delo trilera i misterije. Radnja filma prati detektiva Fergusona koji pati od akrofobije (strah od visine) koju je razvio kada je bezuspešno pokušao da spase svoju koleginicu tokom jedne potere. Genijalnost Hičkoka je još jednom došla do izražaja u vidu neverovatnih zapleta. Glavne uloge igraju Džejms Stjuart i Kim Novak.

46. NA ZAPADU NIŠTA NOVO (ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT) 1930

Ovo ostvarenje se smatra kumom modernih ratnih filmova. Okom nemačkog vojnika, radnja se odvija na prvim borbenim linijama fronta u Prvom svetskom ratu. Radnja se bavi egzistencijalnim potrebama čoveka u doba rata, patnji, smislu života i ljubavi. Ostaće upamćen kao vrhunsko anti-ratno ostvarenje.

47. BEKSTVO IZ ŠOŠENKA (THE SHAWSHANK REDEMPTION) 1994

Uspešna adaptacija romana Stivena Kinga, i jedan od onih filmova koji vas postaknu da razmišljate o njima. Bankar kojeg igra Tim Robins biva pogrešno osuđen za ubistvo svoje supruge. U zatvoru razvija poseban odnos sa Redom (Morgan Frimen) koji mu pomaže da prebrodi teške dane. Spektakularni beg i susret na slobodi vredi pogledati.

48. HLADNORUKI KAŽNJENIK (COOL HAND LUKE) 1967

Film nagrađen sa nekoliko Oskara upamćen po neuništivoj volji i nekomformizmu glavnog junaka Luka kojeg igra Pol Njumen. On završava u zatvoru zbog manjeg prekršaja, tamo ubrzo ulazi u sukob sa sadističkim upravnikom zatvora, a zahvaljujući begovima i neverovatnom optimizmu, ubrzo postaje legenda među zatvorenicima.

49. SPARTAK (SPARTACUS) 1960

Spartak je priča o legendarnom vođi ustanka robova. Iako je sam bio rob i gladijator, oslobađa se zahvaljujući izuzetnoj snazi i spretnosti i kreće u borbu za slobodu robova. Film je poznat po veličanstvenim masovnim scenama i odličnim kostimima. Veliki Kirk Daglas na vrhuncu moći.

50. MISISIPI U PLAMENU (MISSISSIPPI BURNING) 1988

Politički triler koji prati istragu protiv ozloglašenog Kju Kluks Klana, posle ubistva trojice boraca za ljudska prava. Džin Hekma i Vilijem Defo igraju agente FBI-ja koji dobijaju zadatak da reše ovaj slučaj. Film je baziran na istinitim događajima.