Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada vam se čini da ćete eksplodirati: Otvoreno pismo svim mamama koje vape za predahom

Svaka mama vrlo dobro zna koliko je zahtevno čuvati decu. Međutim, malo koja zna da je upravo zato ponekad neophodno odmoriti od svega. Ako zbog toga osećate grižu savesti, pismo mame Kejti Bingam Smit će vam pomoći...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ako ste mama nekoliko dana, meseci ili godina, imate nešto zajedničko sa svim mamama koje su ikada hodale zemljom - postoje dani kada jednostavno mislite da nećete izdržati.

Postoje momenti kada mislite “ne mogu time danas da se bavim”.

Postoje jutra i popodna kada brojite sekunde do odlaska u krevet. Čak razmišljate i o tome da sednete u auto i odvezete se negde, bilo gde, samo da niste tu.

Znam to, jer sam i ja bila u tim situacijama milion puta, a takođe nisam srela mamu koja nije prošla kroz sve to. I nema ničega lošeg u osećaju da je majčinstvo ponekad toliko teško da vam se čini da ćete eksplodirati. To je normalno i očekivano i niste jedine koje se suočavate sa tim mračnim, zbunjujućim emocijama.

Ti dani su kao tamna provalija. Oni utiču na sve - na vas, vašu decu i brak. Onu mogu učiniti da se osećate bezvredno i posramljeno. Oni vam mogu nabiti toliku krivicu da grozničavo puzite do kreveta i zaklinjete se da ćete sutra biti bolje. 

Povezane vesti

Ali ono što bi trebalo da zapamtite jeste da su to samo loši dani. Vi niste loša majka. Postoji velika razlika.

Treba da shvatite da to što vam je potreban predah ne znači da ste bezvredne, nemarne ili lenje.

Jer majčinstvo nije uvek tako slatko. Biti majka znači da nastavljate iako niste sigurni da možete.  

Biti majka ima svojih prednosti i mana i može nas dovesti u pitanje zašto smo uopšte pomislile da možemo da donesemo jedan život na svet.

Biti majka znači da ćete biti osuđivane i ismevane, a vaš najveći kritičar ste vi same.

Povezane vesti

Možda ćete nekad misliti da nećete izdržati dan. Možda ćete misliti da niste stvoreni da budete mama. Možda ćete se upoređivati sa drugim majkama i misliti kako su sve bolje od vas.

Ali u jednu stvar sam sto posto sigurna, a to je da ćete se uvek truditi kada su vaša deca u pitanju. Svakog dana ćete završiti sve što je potrebni, a ostatak vremena ćete provesti u iščekivanju još jednog dana.

Bićete zabrinute. Trudićete se da budete što bolje. Nadmašićete sebe. Ujutru ćete imati najbolje namere, da biste se već u vreme ručka osećale poraženo.

Ali morate da uradite nešto drugačije, nešto što je vrlo važno i što sam ja morala da naučim na teži način - morate da odvojite vreme da biste bile sigurne da možete da nastavite da pružate i dajete drugima davajući i sebi.

Briga o sebi je najveća caka majčinstva, ali i najteža stvar za mame. Ali želim da to učinite. Zahtevam.

Povezane vesti

Morate da tražite ono što vam je potrebno. Morate da kažete kada vam je potrebno. Morate da upoznate sebe i prepoznate kada ste se približili tački pucanja, kako ne bi došlo do eksplozije.

Prestanite da tražite izgovote i ponašate se kao da ne zaslužujete to. Zaslužujete, svi zaslužujemo.

Vi se konstantno trudite da drugima bude dobro, da drugi budu zadovoljni i potrebno vam je da izvratite sebi. Prestanite da tražite izgovore samo zato što toliko volite svoju decu, pa mislite da vam ne treba predah. Svima je ponekad potreban.

I zapamtite, izdržaćete sve, na kraju uvek bude tako i ta deca znaju koliko ih volite, a na kraju dana ništa više od toga nije bitnije.

Iskreno,

Mama koja je bila na vašem mestu milion puta.

Najnovije

Vesti

Porodica