Odlazak na more, jezero ili planinu prilično košta, ali nije jeftino ni leto provesti kući. Troškovi se smanjuju za put i smeštaj, ali odlazak na bazen, jezero, gradsko kupalište ili akva park za prosečnu porodicu može koštati i po nekoliko hiljada dinara dnevno.

Zavisno od toga da li ste sami, u paru, sa društvom ili porodicom, zavisno od izbora mesta, od želja i mogućnosti letnji dan u Beogradu će vas koštati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara. Ulaz na bazene je između 250 i 300 dinara, ležaljke su oko 250, najjeftinije piće stotinak dinara, a porcija brze hrane između 150 i 300 dinara.

Ulaz na Adu se ne plaća. Dozvoljeno je poneti svoju hranu i piće, što na nekim drugim mestima nije slučaj.

"Petsto, šesto dinara bilo bi u redu. Za toliko bi čovek mogao da pregura dan na Adi", poručuje jedan građanin.

Kada završite dan na suncu možete otići do grada, a da vas to ništa ne košta, kažu u Turističkoj organizaciji Beograda.

"Od besplatnih sadržaja Beograđani i gosti Beograda ovog leta mogu uživati u umetničkom programu u Skadarliji petkom uveče, u koncertima na Cvetnom trgu subotom uveče, u programima ispred Konaka kneza Miloša u Topčiderskom parku, izložbi u Palati srbija i otvorenom bioskopu u Tašmajdanskom parku i na sava promenadi", objašnjava Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda.

Čim izađete iz Beograda sve je znatno jeftinije.

Recimo, ulaz u jagodinski akva park je 500 dinara, za decu 300. Pljeskavica je 200, kafu možete popiti za 60, a sok za 50 dinara.

Tokom leta u okolini ima dosta besplatnih predstava, koncerata i drugih zabavnih sadržaja. U Pirotu je, na primer, još jeftinije. Postoje besplatne škole plivanja i vaterpola, a ne plaćaju se ni radionice fitnesa, baleta i pevanja kao ni koncerti na gadskom trgu.

Ulaz na gradsko kupalište odrasli plaćaju 60 dinara, deca 30, kafu možete popiti za 70. Sladoled je verovatno najjeftiniji u Srbiji – kugla košta 10 dinara.