Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devojački praznik: Venčićima koji simbolišu ljubav danas obeležavamo Ivanjdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave rođenje svetog Jovana Preteče i krstitelja Isusa Hrista.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje Crkva. 

Prema hrišćanskom učenju, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva. Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz prethrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve.

U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo. Za ova praznik Srbi veruju da je toliko veliki da se Sunce triput zaustavlja.

Povezane vesti

Narodni običaji i verovanja

Među nizom predivnih starih srpskih običaja na ovaj dan izdvaja se branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća. Devojke na današnji dan svaka u svoj venac upliću i po jednu crvenu ružu. 

Veruje se i da voda na današnji dan dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rekama, potocima, jezerima. Bilje i trave imaju pojačana lekovita svojstva. Zato se bere lekovito bilje i pletu venci, koje se čuva u kući kao lek protiv raznih bolesti.

Devojački praznik

Ivanjdan se može nazvati i Devojačkim praznikom jer je čitav niz rituala poveren devojkama.

U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence. Devojke iz Gruže palile su s večeri živu vatru ili kres, a s vencima ivandanjskog cveća celu noć su igrale i pevale.

U ranu zoru su se razilazile, a svaka je nosila ugarak iz vatre, a ispleten venac bi stavljala na vrh kapije. Slično se radilo i u čačanskim selima. Sve se to radi u šali pa je devojački smeh i cika odzvanjao u noći. Ovde se takođe veruje da ove noći treba hvatati svice i nositi kući. Lepe mlade Gružanke na ovaj dan su u saksiji sejale po malo žita, a na Petrovdan gledale kako je niklo.

Srbi veruju i da se venčići od Jovanove trave dan posle praznika kače iznad ili sa desne strane kućnih vrata. Oni štite dom od zla, uroka i nesreće čitave naredne godine.

Običaji koji se vezuju za Vlašku

Mlade Vlajne, nadaleko čuvene po lepoti, na današnji dan u prvi i poslednji zalogaj doručka huknu i čuvaju ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera stave pod jastuk ne bi li im se u snu pojavio lik onog ko im je suđen.

I od sveže divlje metvice ubrane na Ivanjdan Vlajne prave venčiće kroz koje u dane mladog meseca triput krišom gledaju u voljenog, a verovanje kaže da se potom srca sigurno spajaju u ljubavi.

Povezane vesti

Običaji koji se vezuju za ostavrivanje potomstva

Na istoku Srbije veruje se da se nerotkinje, koje žarko žele potomstvo, na Ivanjdan provlače kroz vence od Jovanove trave, a onda se kupaju u reci ne bi li voda sprala urok.

Veruje se i da ako žele uspešnu trudnoću i zdravu bebu, žene treba da posete sve koje nose ime Stana ili Stanka.

Najnovije

Vesti

Porodica