"Doneti odluku da imate dete – to je važno. To znači doneti odluku da zauvek vaše srce bude izvan vašeg tela"

Elizabet Stoun

Stručnjaci kažu da odnos majke sa detetom počinje i pre začeća, već sa samom željom da se ono rodi. U martu 2016. godine, voditeljka i glumica, Kristina Radenković po prvi put se ostvarila u najlepšoj životnoj ulozi kada je na svet donela devojčicu Taru - svoje srce izvan tela.

Ona od tada ne krije koliko uživa u majčinstvu, a kako je protekla prva godina sa ćerkicom i kako se snašla u majčinskoj ulozi otkriva za Yumamu.

Da li ste bili spremni za majčinstvo?

Iskreno, ne. Iz razgovora sa drugim mamama, shvatila sam da nikad nisi spreman, ako nemaš već jedno dete.

Kod mene se trudnoća desila brže nego sam uopšte mislila da je moguće, pa sam imala devet meseci da se pripremim.

Neke majke se zaljube u svoju bebu čim je ugledaju, dok drugima treba malo više vremena da se naviknu na novonastalu situcaiju. Kakvo je Vaše iskustvo? Da li je to bila ljubav na prvi pogled?

Nisam tokom trudnoće imala nikakav odnos sa stomakom, bebom.. Bilo mi je neprirodno da razgovaram sa osobom koju ne vidim. Tip sam osobe ''hajde da se prvo upoznamo''. Ali kad sam je videla, desila se potpuno suprotna reakcija. Bila mi je prelepa.

Foto: News1/ Damir Dervišagić

Noćna buđenja, dojenje, rast prvih zubića ... Šta je Vama najteže palo?

Ništa od navedenog. Naspavana sam od prvog dana. Toliko su me plašili svime tokom trudnoće da sam bila spremna na najgore i odlučila sam da kako god bude, preživeću kao i svi. I valjda, kada je Tara osetila tu mirnu energiju u kući, spavala je od prvog dana, sisala od prvog dana evo sve do danas posle 14 meseci, zube nismo osetili, grčeve u naznakama... Savet za sve mame - beba je slika i prilika energije koju emitujete. Sad mi prete drugim stvarima, pošto je mnogo dobra beba:)

U čemu najviše uživate? Da li imate neke posebne rituale?

Najviše uživam da je gledam kako shvata stvari, povezuje situacije, reaguje na naša tri kućna ljubimca, kako govori jezikom koji uopšte ne razumem.

Samo nekoliko meseci od Tarinog rođenje ste se vratili na posao. Da li Vam je bilo teško? Kako je Tara to podnela?

Nisam tip osobe koji može da sedi i bude kod kuće. Ali iskreno, meni je teško palo, Tari naravno uopšte. Mislim da je ludost vratiti se tako rano na posao, sledeći put to neću raditi.

Ko Vam najviše pomaže?

Iskreno, ja nemam pomoć sem kad sam na poslu. Od prvog dana sam rešila da je to moje dete i da nema šta ko da se muva tu po kući, jer je majčinstvo instinkt, a Tara je bila beba za poželeti. I da nije bila, ne bih tražila pomoć. Nekako se danas ti ''problemi'' sa novorođenčadima preuveličavaju, žene su razmažene. Kad čujem da neko ima tri bebisiterke, jedno dete, a ne ide na posao, umrem od smeha.

Kristina vaspitanje doživljava kao najteži deo roditeljstva, a najvažnije joj je da Tara sledi svoje snove...

Najteži posao je napraviti dobrog, časnog, lepo vaspitanog čoveka koji stremi ka samostalnosti, a ne gaziti sebe ili sve pred sobom.

Šta Vam je najvažnije da naučite svoje dete?

Da ima samopouzdanja, da razlikuje dobro od lošeg, da se u uspehu ne vazdigne i ne klone pri neuspehu. Da sledi svoje snove. Da bude srećna. A ja sam tu da dam ''lopovske''.