Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finansijska podrška porodici: Iznos roditeljskog dodatka od aprila 2017

Koliko trenutno iznosi roditeljski dodatak u Srbiji?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom („Službeni glasnik RS“, br. 16/02, 115/05 i 107/09) predviđeno je da se  iznos  roditeljskog dodatka usklađuju dva puta godišnje i to 1. aprila i 1. oktobra sa šestomesečnim indeksom potrošačkih cena u RS,  a njegov nominalni iznos utvrđuje rešenjem ministar nadležan za socijalna pitanja.

Visina roditeljskog dodatka utvrđuje se u odnosu na dan rođenja deteta.

Povezane vesti

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak  podnosi se najkasnije do navršenih šest meseci života deteta.Rešenjem o nominalnim iznosima prava na finansijsku podršku porodici sa decom i cenzusima za ostvarivanje prava na dečiji dodatak za mesec april pod br.  401-00-00257/2017-12 od 13.04.2017. utvrđeno je sledeće:

Roditeljski dodatak je  mera jednokratne podrške porodici.

Olakšana procedura

Važno je istaći da je od 08. juna 2016, sa stupanjem na snagu određenih članova novog Zakona o opštem upravnom postupku, znatno olakšana procedura podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak  jer je od navedenog datuma organ koji vodi postupak dužan da po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonom, vrši uvid, pribavlja i obrađuje podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje.

Povezane vesti

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja


MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica