Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste spremni za neizbežno pitanje - 'Mama, kako je beba dospela u tvoj stomak?'

Ukoliko očekujete drugo dete, pitanje otkud beba u vašem stomaku će vas verovatno iznenaditi pre ili kasnije. Mama Laura Folin opisala je svoje iskustvo i ima nekoliko saveta za vas.

 Izvor: Foto: Profimedia

Sve češće nailazim na vesti u kojima stručnjaci preporučuju da bi seksualno obrazovanje trebalo uvesti što ranije, čak i u predškolskom uzrastu. Ta ideja me nikada nije nešto specijalno uznemiravala, jer kada imate više od jednog deteta, šanse da ste već obavili “razgovor” su prilično velike.

Deca (posebno predškolci) su vrlo radnoznala. Prava njuškala, bolje rečeno. Ukoliko ste u svojoj blizini imali predškolca dok ste bili u drugom stanju, verovatno znate da im nije nikakav problem da vas pitaju kako je beba dospela u vas, kao i kako će iz vas izaći.

Kada sam bila trudna sa svojim trećim detetom, njegova trogodišnja sestra je bila opsednuta odgovorima na ova pitanja. Prvi put kada me je zatekla s pitanjem bile smo u supermarketu. “Mama! Imaš bebu u stomaku - kako će izaći odatle??!”, svi su odjednom zastali i gledali u mene. Promucala sam da ćemo o tome kasnije razgovarati i ona se složila. Sledeći put kada sam dobila isto pitanje bile smo u automobilu sa decom naših prijatelja. Iako nemam problem (bar sam tako mislila) da sa svojom decom razgovaram o ovoj temi, nisam želala da tu konverzaciju vodim ispred drugih ljudi, iako su u ovom slučaju bila deca u pitanju.

Povezane vesti

A onda sam je nekoliko dana kasnije čula kako govori bratu: “Mama ima bebu u stomaku i nije mi jasno kako će ona odatle izaći. Pitala sam Elu (drugaricu), ali ona ne zna. Pitala sam mamu, ni ona ne zna. Tako da ne znam šta će se dogoditi sa bebom”.

Zvučala je prilično zabrinuto i tada sam shvatila da je bolje da, šta god je muči, čuje od mene nego od dece iz komšiluka, te sam najzad sela sa njom i obavila razgovor. Nakon toga je ona pokušala da objasni starijem bratu koji je prekrio uši i glasno pevao sve dok nije prestala da mu govori. Izgleda da, ipak, nisu sva deca spremna u istom uzrastu da vode razgovor na ovu temu.

Ipak, znam da moj slučaj nije usamljen. Na roditeljskim forumima sam često čitala iskustva drugih mama koje su takođe prošle kroz istu fazu. Najbolji savet koji možete dobiti - objašnjavajte što jednostavnije i nazivajte stvari (delove tela) pravim imenom. Drugim rečima - govorite istinu!

Povezane vesti

Ono što bih ja na sve to dodala jeste da pažljivo slušate šta vas deca pitaju i da pokušate da ih razumete. Ista ćerka me je jednom pitala kako je ona nastala nakon čega sam ja krenula da joj objašnjavam ceo proces sa spermom, jajnim ćelijama i oplodnjom. Pogledala me je zbunjeno i besno rekla: “Mislila sam, da li sam prvo dobila glavu, stopala ili šta?”

Najnovije

Vesti

Porodica