Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finansijska podrška porodici: Iznos cenzusa za roditeljski dodatak od 12. januara 2017.

Nominalni iznosi roditeljskog dodatka, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, usklađuju se dva puta godišnje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom („Službeni glasnik RS“, br. 16/02, 115/05 i 107/09) predviđeno je da se iznos roditeljskog dodatka usklađuju dva puta godišnje i to 1. aprila i 1. oktobra sa šestomesečnim indeksom potrošačkih cena u RS, a njegov nominalni iznos utvrđuje rešenjem ministar nadležan za socijalna pitanja.

Visina roditeljskog dodatka utvrđuje se u odnosu na dan rođenja deteta.

Povezane vesti

Rešenjem o nominalnim iznosima prava na finansijsku podršku porodici sa decom i cenzusima za ostvarivanje prava na dečiji dodatak za mesec decembar pod br. 401-00-55/1/2016/17-18 od 12.01.2017. utvrđuje se sledeće :

Povezane vesti

Roditeljski dodatak je mera jednokrate podrške porodici, a zahtev za ostvarivanje ovog prava podnosi se najkasnije do navršenih šest meseci života deteta.

Olakšana procedura

Važno je istaći da je od 08. juna 2016, sa stupanjem na snagu određenih članova novog Zakona o opštem upravnom postupku, znatno olakšana procedura podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak  jer je od navedenog datuma organ koji vodi postupak dužan da po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonom, vrši uvid, pribavlja i obrađuje podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje.

Povezane vesti

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica