Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva godina sa bebom: 'Bele laži' koje svi govore novopečenim mamama

Dok ste u slatkom iščekivanju bebe, verovatno ćete se susretati sa brojnim savetima porodice i prijatelja koji će želeti da vas pripreme na sve što vas očekuje. Međutim, šta je od toga zaista istina, otkriva mama Meredit Etington...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kada prvi put uzme svoju bebu u naručje kroz maminu glavu prođe bezbroj misli. Najpre je tu olakšanje zbog završetka trudnoće, potom najlepši osećaj pri prvom susretu sa bebom, ali i zbunjenost i blaga panika. 

Ipak, gotovo sve mame mesecima pre nego što donesu bebu na svet susreću se sa brojnim savetima svojih bližnjih. Mnogi od tih saveta su dobronamerni, mnogi znaju da budu dosadni i klišei, ali ipak su tu kako bi nam pomogli da se lakše snađemo kada beba dođe na svet.

Međutim, kada beba zaista dođe na svet, sve mame i tate shvate da su svi ti saveti bili zapravo jedna velika laž. Kada beba u dva sata iza ponoći “zapeva” drugačiju priču, uvidimo da su nas najbližnji slatko lagali.

Evo nekoliko najčešćih belih laži koje svi govore roditeljima:

Možeš da spavaš dok spava beba

Takođe možete da se istuširate dok beba spava ili stišate svoje upetljane misli dok u tišini posmatrate bebu kako spava i nadate se da nije prestala da diše. Isto tako možete oprati neki veš ili završiti drugu polovinu pite koju vam je neko doneo pre nekoliko dana. Istina je samo da ima mnogo drugih stvari koje možete da radite dok beba spava.

Povezane vesti

Ukoliko dojite, kilogrami će sami nestati

Loša vest za mame, ali ovo nije istina. Za neke moguće i da jeste, ali to su verovatno iste one majke koje jedu čizkejk za doručak i na njima se ništa neće primetiti, zato što ih je život nekim čudom nagradio dobrim metabolizmom. U mom slučaju, dojenje je učinilo da jedem kao proždrvljivi medved koji samo što se probudio iz zimskog sna. Nije potrebno da naglašavam da kilograme nisam mogla da skinem sve dok nisam prestala da dojim, odnosno dok mi se hormoni nisu vratili u normalu.

Uživajte u ovom periodu, jer će proleteti

Laž. Na neki način. U tom periodu 11 sati plača prouzrokovanih grčevima izgledali su kao 11 dana, ali sada kada se toga setim čini mi se kako je proletelo. Ipak, bebe su kradljivci sna, non-stop kake, od preslatkih malih stvorenja postaju histerici bez razloga... Tako da... Ne, neće vam se činiti kao da je proletelo, već ćete imati utisak da se nikada neće završiti.

Povezane vesti

Dojenje je prelepo

Dodajte na to i ostale laži koje se vezuju za dojenje - “lako je” ili “svidećeti se”. Dojenje je potpuno prirodna stvar i neke bebe to sasvim lepo odmah prihvate. Ali tu takođe ima i puno posla. Dojenje je i teško, haotično i boli. Neke bebe ne mogu odmah da se snađu. Nekada ćete se osećati i kao mašina za proizvodnju mleka kada iz vas samo štrcne mlaz mleka. Svaka beba je drugačija i tako se isto razlikuje i telo svake mame. Dakle, nemojte se previše iznenaditi ukoliko vam se dojenje i ne učini toliko prelepim.

Povezane vesti

Prvih nekoliko meseci su najbolji

Jesu, ali su i najteži. Ja sam se recimo borila sa postporođajnom depresijom i dosta sam plakala. Nisam baš tako zamišljala “najbolji” period. Osećala sam se usamljeno i preplašeno. Naravno da su prvi osmesi, kao i preslatki prstići na nožicama i ručicama nešto najlepše, ali nemojte misliti da vas nakon toga ne očekuje još puno predivnih stvari.

Kasnije će biti lakše

Ovo je laž koja pomaže mamama da izdrže i nastave podignute glave. Neće postati lakše, već drugačije. Kada vaša beba počne da hoda, samo ćete preći na novi (teži) nivo igrice. A kada počne da priča, pitaćete se zašto ste se toliko naporno trudili da uopšte progovori. Ali sa svojom bebom i vi ćete otkrivati nove stvari i rasti.

Istina je zapravo da sa svojom decom i mi sami rastemo i menjamo se i sve to je jedan prelepi haos na koji ćemo jednog dana gledati kroz ružičaste naočate. Ne mogu da dočekam taj dan.

Najnovije

Vesti

Porodica