Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne dozvolite da vas iznerviraju: 7 idealnih odgovora na (ne)pristojna pitanja najbližih

Praznici su vreme radosti i bliskosti, ali za mnoge ljude, poseta roditeljima ili široj porodici može umanjiti tu radost. Kada ste na udaru radoznalih, grubih ili nametljivih komentara, evo predloga kako da odgovorite, smanjite ...

Ukoliko za praznike odlazite u posetu kod članova familije koja uvek znatiželjna i pristojno postavlja nepristojna pitanja, evo rešenja kako da izbegnete neprijatnu situaciju i svađu...

1. Deca ti nisu vaspitana

Držite se neutralnog odgovora poput "hvala na informaciji", i potom pokušajte da promenite temu. Tek kada se nađete nasamo sa svojim suprugom, objasnite mu šta se desilo. Možda vaša svekrva (ili neki drugi član porodice) misli da su njena deca uvek bila savršeni anđeli, ali to je sigurno daleko od istine. Nema potrebe da ulazite u raspravu ili, ne daj bože, da se svađate.

2. Ugojila si se

Direktan, ali nenapadan odgovor poput "au!" će im staviti do znanja koliko je grub njihov komentar bio, bez potrebe da se ulazi u dalju raspravu koja nikuda ne vodi. Svaki komentrar koji se tiče vašeg izgleda će zaboleti, bez obzira da li je izrečen direktno ili na podmukao način. Ako im stavite do znanja da ste povređeni njihovim komentarom, zaustavićete ih u nameri da dalje elaboriraju temu. Niko ne želi da ga posmatraju kao osobu koja vređa druge.

Povezane vesti

3. Kada će još jedna beba?

Budite fini i odgovorite: "Ne bih znala, ali kada se desi prvi ćete biti obavešteni!". Ljudi koji cene privatnost ne vole kada se drugi mešaju u to kada će stići još jedna beba. Ovo pitanje može zvučati nametljivo, ali ne mora da znači da iza njega stoji loša namera. Imajte to na umu i odgovorite smireno bez potrebe da ulazite u detalje.

4. Kada planiraš da se vratiš na posao?

Umesto da se vređate, odgovorite otvoreno: "Nisam još uvek odlučila" ili "Ne vraćam se". Ovo pitanje se može tretirati kao mešanje u nešto što se te osobe ne tiče ili kao osuda jer si majka i domaćica. Ukoliko nastave sa pitanjima, biće dovoljno odgovoriti sa: "Hvala na pitanju, ali to je na meni da odlučim i mislim da nema potrebe da dalje razgovaramo na tu temu".

Kako se približavaju #praznici - period kada se cela porodica okuplja - tako snajama raste napetost. #Svekrve stižu!

Posted by YuMama on Tuesday, December 13, 2016

5. Da li štedite za školovanje svoje dece?

Na svaki komentar vezan za finansije se može šaljivo odgovoriti: "Da, da, ali ne bi škodilo, ako imate par hiljada viška, da doprinesete, jer trebaće nam kad deca krenu na studije 2030." Ako je neko uporan i potencira tu temu, samo recite: "Imamo dovoljno, hvala Vam" i preusmerite razgovor na odličnu hranu, dekoraciju i sl. Zapamtite ako ovo pitanje ne izražava iskrenu zabrinutost, iza njega se samo krije želja da vas ponize i učine sebi da se bolje osećaju. Nema potrebe da padate u vatru zbog nečijih kompleksa i time uništite sebi praznike.

6. Kako ide deci u školi/ Da li imaju neku simpatiju/ S kim ide na maturu?

Odgovorite: "Super su, uživaju u životu". Ako vam deca baš i ne blistaju u školi, to nije ni mesto ni vreme da se takve informacije dele. Nemojte da dovodite svoju decu u neprijatnu situaciju pred svima naročito ako vam je dete stidljivo.

Povezane vesti

7. Kada ćemo se ponovo videti?

Predlažem da odgovor bude: "Bilo je super družiti se sa vama. Vidimo se uskoro". Ukoliko ste introvertna osoba, vaša ekstrovertna porodica će navaljivati sa zahtevima o češćim posetama, iako možda i nemaju lošu nameru. Nemojte dozvoliti sebi da se, zbog njihove nametljivosti, vežete za konkretan datum, ako to niste planirali. 

Sve u svemu, utešno je znati da osobe koje postavljaju ovu vrstu pitanja ili komentarišu na ovaj način, nemaju baš srećan život. Nije teško biti fin, a ujedno ćete ućutkati sve one ljude koji obožavaju da se bave tuđim životima. Jako je važno da ne budete grubi i da u vašem odgovoru postoji doza saosećajnosti i toplote jer ćete na taj način naučiti svoju decu, koja to posmatraju, da su dobri odnosi u familiji jako bitni. Dakle, razumevanje za vašu, više nego nametljivu familu, je najbolji primer porodičnog prazničnog duha koji možete pružiti svojoj deci.

Autor: Samanta Rodman, klinički psiholog, pisac i mama troje dece

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica