Sara, sada već samohrana majka Irme i Ilde, u emotivnoj ispovesti za portal "Cup of Tea", govori kroz šta je sve prošla tokom osmogodišnje borbe za svoje dve devojčice.

"Od prvog dana kada su izašle iz bolnice uzdigla sam glavu i borila se koliko sam mogla. Mnogo je tu truda i rada uloženo. Sedamnaest puta sam boravila u institutu u Igalu, šest meseci u Kotoru, u stacionaru za gluvonemu decu u Beogradu, Lipovačkim šumama i mnogim drugim ustanovama. Uporedo sam ih svakodnevno vodila kod defektologa i logopeda u Prvom Udruženju dece i omladine ometene u razvoju u kojem sam sada ja PR."

Naime, pored svih urednih kontrola i urađenog triple testa, desio se prevremeni porođaj u trideset prvoj nedelji trudnoće, navodi Sara.


A photo posted by IRMA ILDA @sara_bero) on Aug 22, 2016 at 3:51am PDT

"Ilda i Irma su rođene 18. avgusta 2008. godine, istog dana kao i ja, samo dvadeset godina ranije, 18. avgusta 1988. godine. Verujem da postoji neka jača sila i da to nije slučajno. Tri nedelje nakon njihovog rođenja, neonantolog je mom tati i meni saopštio da moramo posetiti genetičara, što smo i uradili. Pomenuti doktor, genetičar, mi je odmah saopštio da su moje devojčice deca ometena u razvoju koja neće moći da hodaju, da se hrane same i obavljaju najosnovnije potrebe kao sva ostala deca."

Sara je ovo saznanje prihvatila izuzetno teško, jer nije ni znala šta je zapravo Daunov sindrom i kako se sa njime boriti. Sa suzama u očima, prisetila najtežeg trenutka u odrastanju njenih ćerkica.

PageBreak

"Najteže mi je palo kada je Ilda sa samo devet meseci bila dva puta u komi i Irminih sedam operacija koje su prouzrokovale njen gubitak kose koji me je dotukao."

Sara se u međuvremenu i razvela. Kako sama navodi, njen suprug nije bio spreman na dugu i neizvesnu borbu koja je bila pred njima i usled nedovoljne podrške sa njegove strane, razvod je bio neminovan.

A photo posted by IRMA ILDA (@sara_bero) on Aug 13, 2016 at 6:26am PDT

"Posle deset godina braka i potpunog nerazumevanja mog bivšeg supruga, odlučila sam da život nastavim sama sa njih dve i omogućim im što bolji i bezbrižniji život kao i sopstveni izvor prihoda."

Vremena za depresiju i očaj nije bilo, pa je hrabra Sara uzela stvar u svoje ruke. Pozajmila je novac i započela posao sa prodajom garderobe u iznajmljenom stanu, gde je u isto vreme radila i brinula o svojim devojčicama. Sara je takođe i vlasnica jednog butika u Podgorici u kojem njene ćerke provode dosta vremena slažući garderobu.

Pored dva posla koja radi, Sara stiže i da se posveti svojim devojčicama, ali i sama priznaje da nije uvek lako i da postoje momenti kada se i sama zapita kako dalje. Ipak, ističe Sara:"Njih dve su moji glavni pokretači i snaga, koja me diže i tera da se borim za njihovo bolje sutra." 

Deca često umeju da budu surova, naročito prema nekome ko je drugačiji od njih. Međutim, Sara tvrdi da to nije slučaj i sa Ildinim i Irminim drugarima iz škole, koji su ih lepo prihvatili i veoma su im posvećeni.


A photo posted by IRMA ILDA (@sara_bero) on Sep 30, 2016 at 3:51am PDT

Ilda se u slobodno vreme bavi manekenstvom i to veoma uspešno, a iz prvog reda uvek je bodre mama i sestrica. Ponosna mama Sara kaže da je Ilda prva manekenka sa Daunovim sindromom na svetu koja je sa svojih pet godina prošetala pistom Montenegro Fashion Week-a, kao i prva devojčica u bivšoj SFRJ koja je prijavljena i koja je osvojila nagradu za 'Miss and Mister Montenegro Kids', gde je postala princeza Crne Gore i Miss interneta 2016. godine.

Hrabra i pozitivna Sara poručuje roditeljima čija su deca obolela od bilo koje bolesti da ih ne skrivaju u svojim domovima, već da na njih gledaju kao na zdravo i sposobno dete. Nije njihova greška što su rođeni takvi.