Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u bajkoviti muzej posvećen Hansu Kristijanu Andersenu (FOTO)

Iako je prošlo 140 godina od njegove smrti, čuveni pisac najlepših bajki i dalje živi kroz svoja dela, a njegov rodni grad će sada u njegovu čast izgraditi i veličanstveni muzej...

 Izvor: Foto: Reuter

Malo je ljudi koji nisu kao deca slušali i voleli priče o Ružnom pačetu, Maloj sireni, Palčici ili Devojčici sa šibicama. Hans Kristijan Andersen je zasigurno svojom maštom zaslužan za mnoge bitne životne lekcije koje smo imali priliku da naučimo još od malih nogu. Sada, ovaj autor dobija muzej u svom rodnom gradu - prostor posvećen oživljavanju njegovih bajki.

Povezane vesti

"Interaktivni muzej vam daje mogućnost da dotaknete, da doživite i uđete dublje u činjenice jedne bajke. To je mnogo više od reči, to je univerzum koji se otvara za vas i vašu decu", rekao je Jan Jegind, predsednik gradskih muzeja.

Fokusiran samo na magiju kojom je Andersen začinio i ulepšao tolike živote generacija širom sveta, bajkoviti muzej će upotpuniti već postojeći muzej koji obeležava život i putovanja pisca.

"Budući da naši gosti dolaze iz svih krajeva sveta, sa ovom kućom i novim načinom rada ćemo ispričati Andersenovu priču. To će biti divno iskustvo za posetioce - domaće i strane", navodi Anker Boje, gradonačelnik Odense.

Način da se bajke prožive u realnosti, a ne samo u mislima, sigurno će privući ne samo decu, već i odrasle.

Japanska arhitektonska firma Kengo Kuma i saradnici preuzela je odgovornost da unese život u Andersenove reči.

Povezane vesti

"Ovaj projekat je veoma unikatan i može predstaviti novi smer arhitekture i dizajna, koji označava jaku održivost. Ustvari, bašte su potpuno integrisane, a materijali arhitekture su održivi i prirodni", navodi Kengo Kuma, arhitekta.

Iako je prošlo 140 godina od njegove smrti, Andersen i dalje živi kroz svoja dela -- u domovima širom sveta, među stranicama poučnih priča, i u mašti mnoge dece.

Najnovije

Vesti

Porodica