Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgovor vaspitačici koja je nedavno uzdrmala Srbiju: Šta ćemo sa mamama koje rade na crno?

Priča vaspitačice Ane Sarić koja se pre nešto više od mesec dana pojavila u medijima uzdrmala je celu Srbiju, a sada je jedna mama odlučila da iznese svoje mišljenje i oštro uzvrati...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kada se u medijima pre izvesnog vremena pojavila vest da je šestogodišnji dečak S.J. pretrpeo nasilje od strane vaspitača u vrtiću „Oblačak“ na Zvezdari, vaspitačica Ana Sarić iz Beograda osetila je potrebu da javno iznese svoje mišljenje i na taj način odbrani svoju profesiju.

Ana se u svom obraćanju zapitala šta bi se dogodilo kada bi vaspitačice prijavljivale mame socijalnim službama zbog zanemarivanja dece. Njeno pismo je u javnosti odjeknulo poput bombe, a ona je sada dobila i odgovor.

Pročitajte u celosti njeno pismo - Post vaspitačice koji je zapalio Internet: Za našu struku je potrebno položiti testove, a za roditeljstvo...?

Naime, mama dvoje mališana iz Beograda, Biljana Kotur, odgovorila je vaspitačici na svom blogu Dve strane medalje.

"Draga Ana!

Obradovalo me je Vaše obraćanje javnosti. Obradovala me je činjenica da je jedna mlada osoba ustala da kaže šta ima i skrene pažnju na neke pojave u našem društvu. Volela bih da Vaš primer "povuče nogu".

Moram prvo da Vam iznesem vlastito iskustvo. Kada je došlo vreme da moj sin krene u jaslice, a tada je bilo baš dosta dece čije sam majke poznavala, počela sam da slušam monstruozne priče. Nisam mogla da verujem da tako nešto postoji. Ni sada ne verujem, ali ih i dalje slušam. Pa, hajde, da prvo tu priču javno demistifikujemo. Hajde da javno kažemo šta je istina. Zbog naše dece i vas.

A priča glasi: vaspitačice namerno prave promaju (koja je izgleda kod nas najrasprostranjenija pojava) ili, bolje reći, uslove da se deca razbole, da bi imale što manje posla. Je l tako da je priča strašna? A čula sam je bar pedeset puta od osoba koje ne poznaju jedna drugu i pričaju o različitim vrtićima.

Ajmo sad da pokrenemo javnu raspravu, sa stručnim licima, da li je to tačno. I sa roditeljima koji su prisustvovali takvim situacijama.

A možda je razlog takvog stanja što vaspitačice dozvoljavaju da "mrtvo bolesna" deca ostaju u vrtiću kako bi "majke sedele kod kuće". Kako Vi znate da te majke sede kod kuće, kada je kod nas sasvim normalna pojava da u zvaničnim dokumentima stoji da je majka nezaposlena, a radi na crno, ili čisti po kućama, ili... a niko neće da joj da papir da radi. I onda vi dovodite u situaciju desetak drugih roditelja da uzimaju bolovanje i time možda ugroze i svoj posao (jer kod nas se bolovanje ne tumači sa zdravstvenog aspekta).

I da nastavim svoju priču. Moj sin je počeo da se razboljeva. Sve dok doktorka nije rekla da više ne sme da mu daje antibiotike. Pa je onda dobio osip, zbog kojeg je morao mesec dana da bude kod kuće. Pa sam ja onda ostala u drugom stanju i ispisala ga iz vrtića.

Pogledajte i Odgovor jedne mame dadilji koja kritikuje današnje roditeljstvo

A sada da nastavim sa vašom pričom.

1. To što neko dete dolazi sedam dana u istim gaćama je možda znak zanemarivanja, a možda je i znak siromaštva, jer mnogi roditelji imaju mnogo manje plate od vas.

2. Kako vi znate da neka majka bleji na Adi? Pratite je? A šta ako je "nezaposlena", pa prodaje sladoled?

Ili negde drugde radi? Zbog čega Vi majke nazivate blejačicama? Sedačicama po kućama?

Da li Vam je poznat apsurd da decu čije su majke nezaposlene odbijaju, jer nema mesta u vrtićima? Prednost imaju deca čiji su roditelji zaposleni. A KAKO ĆE ŽENA KOJA NEMA KOME DA OSTAVI DETE MOĆI DA TRAŽI NEKI POSAO?


Pogledajte i Poznata mama oštro uzvraća: Dragi dušebrižnici, ne govorite mi kako da hranim svoje dete (FOTO)

3. To što dete u julu i avgustu nema nijedan izostanak govori jednu tužnu činjenicu. Roditelji nisu imali para    da ga odvedu na more.

4. Doveli su dete sa polomljenom rukom, a vi ste ga primili i to niste nikome prijavili? Izvinite, ali o čemu vi pričte? Zar nije vaša obaveza da to prijavite? Zar vi niste osoposobljene da prepoznate nasilje nad detetom i to prijavite? Zar ste i vi tihi saučesnik u tome?

5. Moram da se vratim još jednom na priču o Adi.  Kažete, šta bi bilo da prijavite majku koja do šest sati bleji na Adi, a dete joj u vrtiću. U čemu je tu problem? Kažu da deca idu u vrtić da se socijalizuju, da se druže sa vršnjacima, da nauče neke stvari... Ili je problem što su sva deca otišla, a vama ostalo jedno koje morate da čuvate, a vi navikli da posao završite mnogo ranije? Zašto Vi mislite da majke nemaju pravo da svoje vreme koriste kako misle da je najbolje? Ne znam da li ste udati, ali žene, dok su im deca u vrtiću, kuvaju ručak, spremaju kuću, idu u prodavnicu, uče decu ono što ih učiteljica nije naučila, koriste priliku da na miru vode ljubav sa svojim mužem, skuvaju kafu i opuštaju se... Zaboga, ima toliko stvari koje mogu da rade, a vi se uhvatili baš za blejanje i sedenje.

Pogledajte i Zbog čega je važan iskren odnos između roditelja i vaspitača

Kao što vidite, ovde ima puno materijala za raspravu. Činjenica je da vi radite odgovoran posao. Činjenica je da se mora naći model za roditelje koji zanemaruju decu, ili se bahato ponašaju, ali zapostavljanje ne možete proizvoljno tumačiti. Da bi se stvari menjale, vi morate da ukazujete na nepravilnosti u radu vaših kolega, u ponašanju roditelja i dece. Vi ste ti koji vidite bolje i više.

Ne sme niko da vas "razapinje i pali na lomači", ali se zapitajte da li su "svakakvi vaspitači" sa kojima ste radili doprineli tome da danas ovako pišete.

Želim pravdu za vas, želim pravdu za roditelje, zbog dobrobiti naše dece. Oni će biti bolji samo ako mi budemo bolji.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije

Vesti

Porodica