Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskustvo mame koja se treći put porodila u 46. godini: Sada uživam u roditeljstvu!

Jedna srećna mama, koja je to ponovo postala nakon 19 godina od poslednje trudnoće, odlučila je da podeli mane i prednosti starijeg roditeljstva, odnosno kako da neke mane pretvorite u benefite.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ja sam mama koja je rodila u 46. godini života. Nije mi prvo, ali nakon 19 godina od poslednjeg porođaja, kao i da jeste. I da, susrela sam sa sa svakakvim pitanjima, zaključcima i predrasudama. A s obzirom na to da znam kako je roditi u tim godinama, pa sad već i odgajati dete u tim godinama, mogu vam samo reći – žene, rađajte kad vam je drago, kada želite, kada osetite da je baš to vaše vreme.

Naravno da postoje rizici trudnoće. Postoje uvek. Nakon što pređete 35. godinu, oni sve više rastu. Isto tako, vaša trudnoća će biti više izuzetak, nego pravilo, pa se shodno tome tako morate i postaviti i ponašati. Na kontrole idite češće, češće kontrolišite šećer, jer on kod starijih trudnica voli da „divlja“, obavezno napravite tripl testove, svaki dan se krećite, nabavite aparat kojim ćete od 16. nedelje moći da pratite detetove otkucaje srca. Budite odgovorne trudnice i izbeći ćete dosta mogućih poteškoća. Naravno, na neke ne možemo uticati. Ne možemo uticati na činjenicu da nam dete možda ima Daunov sindrom, ali možemo se kvalitetno pripremiti na dolazak takvog deteta u porodicu. Na trudnički dijabetes možemo uticati, ako ga otkrijemo na vreme. On se odlično kontrolše krvnim testovima i uzimanjem insulina.


Pogledajte i Iskustvo jedne mame: Sve prednosti majčinstva u 40. godini

Ako ste zaista odlučile da rodite nakon 40, onda takođe morate biti svesne da ćete možda deo trudnoće provesti pod kontrolom lekara, u bolnici. Ali sve je to mala cena onoga što vas čeka, kada dobijete svoj mirisni smotuljak u naručje. Iz svog ugla i iskustva, odmah ću vam podeliti mane i prednosti starijeg roditeljstva, odnosno kako da neke mane pretvorite u benefite.

Moja kičma nije baš savitljiva kao pre, nemam puno kondicije, pa je trčanje za detetom poprilično naporno. Nakon tri meseca trčanja kroz park od tobogana do ljuljaške, od ljuljaške, do penjalice, shvatila sam da mi ide sve bolje i bolje. Kičma i dalje boli, ali topla kupka uveče je pravi lek i za to. Kondicija je već na zavidnom nivou.

Kada sam rodila mlađe sinove (sada 20 i 19), bili smo u podstanarstvu. Sada imam svoj stan i osećam se puno sigurnije, tako i osećam veću sigurnost za budućnost svog deteta. Ipak će nešto ostati iza mene.

Pogledajte i Lekari savetuju: Najbolje godine za rađanje su...

Definitivno imam više živaca. Nisam opterećena kome ću ostaviti dete, jer bih baš na onaj koncert. Nisam opterećena izlascima u bioskop, kuda ću za vikend, kako ću izdržati noć ako nekuda odem, a dete se budi u šest ujutro. Izlasci su vam u ovim za ženu predivnim godinama, druženja sa kumovima i prijateljima koji većinom imaju klince, dečji rođendani, izleti u prirodu, poseti rodbini. I tu se veselite kao malo dete, što će se vaše dete tome razveseliti. Kao mlađi roditelj, bila sam i dalje željna tu i tamo kojeg večernjeg izlaska, ali retko sam sebi to sa dvoje malenih mogla priuštiti. Naši roditelji još su radili, pa nije bilo baš izbora oko čuvanja. Tako da taj proces sazrevanja u kasnim srednjim godinama, zaista mogu nazvati velikim benefitom u odgajanju dece. Retko ih ostavljate bakama ili dadiljama, jer vam je u kasnijoj dobi puno bitnije da provodite što više vremena sa njima. Naravno, to ne znači da morate poginuti od umora. Ako ih imate kome ostaviti, priuštite sebi nešto što će vas malo opustiti. U krajnjem slučaju i toplu kupku u miru i tišini. Nas žene to obično veseli.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica