Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razmišljanja, nade i strahovi jednog budućeg oca u Srbiji: Da li ću uspeti da svoju decu učinim srećnom?

Na koji način jedan dvadesetčetvorogodišnji mladić posmatra porodični život i roditeljstvo, otkrio nam je Boris iz Beograda...

  Izvor: Foto: Profimedia

Na prvi pogled, sve izgleda savršeno jednostavno. Možda baš zato što je prvo razmišljane uvek na neki način površno. Ono se vezuje za naše nade i ideale savršene porodice. Tako se pred mojim očima stvaraju slike toplog doma, skladne porodice i zdrave, vaspitane i nadasve srećne i mnogobrojne dece koja moj život čine ispunjenim i ostvarenim.

Povezane vesti

Međutim, ukoliko nastavim da razmišljam, stvari počinju da se komplikuju. Kako bi to uticalo na moj život? Deca zahtevaju mnogo pažnje i vremena. Pelene. Buđenje noću. Da li bih mogao da im obezbedim lep i skladan život? Morao bih da radim mnogo i da zaboravim na sva životna uživanja. Jednostavno, mnoga pitanja se postavljaju sama od sebe! Da li je to sreća? Da li bih ja mogao da učinim svoju decu srećnom? Da li sam sposoban? Da li sam spreman? Naravno da ne!

Nakon talasa nade i idealizovanih predstava, pred mojim očima se pojavljuju strahovi u nizu. Obično tada prosto prestanem da razmišljam o tome i vratim se u svoj aktuelni život, nastojeći da što pre zaboravim prethodne pesimistične vizije.

Ipak, dosadašnji, ne tako dug život, naučio me je jednoj stvari. Iako se na neka pitanja prosto ne može odgovoriti pre vremena, nije loše postaviti ih i pomalo razmišljati o njima. Tako ostavljamo mnogo više vremena za njihovo rešavanje i samim tim, postepeno se oslobađamo pritiska i postajemo spremniji za budućnost.

Povezane vesti

Samim tim, pretpostavljam da su strahovi o kojima sam govorio sasvim normalna pojava u mojima godinama. Što ih se racionalnije i postepenije budem oslobađao u budućnosti, a to se ne može postići prostim bežanjem, tako će se stvarati uslovi da se jednog dana ti strahovi rasprše, a nade sa početka ostvare. Pretpostavljam da se to naziva sazrevanjem i odrastanjem u praksi.

Povezane vesti

Zbog toga sam miran i spokojan, ali i spreman na suočavanje sa novim izazovima. Svaki prevaziđen izazov i svaki rešen problem, ma koliko mali bili, stvaraju uslove za srećniju budućnost,  ali i čine čoveka čvršćim, jačim, zrelijim i spremnijim da ostvari svoje idelane vizije budućnosti i učini srećnom i zadovoljnom svoju buduću porodicu.

(Budući tata) Boris Marković

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica