Odgajanje dece svakako nije lako, ali nije ni naučna fantastika. Svaki roditelj se tokom života susreće sa brojim usponima i padovima, te je važno da osvestite one pozitivne strane toga što sami uspevate da vaspitavate svoju decu.

Evo razloga zbog čega bi trebalo da uživate u samohranom roditeljstvu:

1. VEĆA DOZA LJUBAVI

Deca su posvećena roditeljima sa kojima provode više vremena, te ćete sa njihove strane osetiti više ljubavi nego kada bi i vaš partner bio stalno aktivan. Imate šansu da sa vašim klincima stvorite toliko jaku vezu i to je nešto što svaki roditelj treba da ceni.

2. MIR U KUĆI

Kada nema puno ukućana, kuća postaje pravi raj na zemlji. Vaša deca i vi uživaćete u srećnom okruženju, bez prisutne tenzije ili buke prouzrokovane svađama sa partnerom koji vam ne odgovara. 

3. VAŠE IDEJE POSTAJU REALNOST

Iako ste sigurno otvoreni za predloge bivšeg partnera, postoje stvari koje oni nikada ne bi prihvatili što se tiče vaspitanja vašeg deteta. Kada ste samohrani roditelj, ovakvi problemi jednostavno ne postoje. Možete da organizujete svoje vreme onako kako vam odgovara i utičete na ponašanje svoje dece na načine koje vi smatrate prihvatljivim.

4. DOBAR PRIMER ZA VAŠE DETE

To što ste samohrani roditelj pokazuje detetu, još od malih nogu, da u životu ne mora da se oslanja ni na koga kako bi uspeo u izazovima koji mu se pružaju. Vrlo je važno dati dobar primer svojoj deci, kako bi izrasla u ljude koji će poštovati, kako sebe, tako i druge.

5. RASTETE ZAJEDNO SA DECOM

Iako je samostalno odgajanje deteta možda jedan od najtežih zadataka sa kojima ćete se susresti u životu, pomoći će vam da se razvijete u različitim pravcima. Kada dođete do "tačke pucanja" zapamtite da je to samo znak da počinjete da rastete i da će se naporan trud koji ste uložili isplatiti.