Pogledajte pet mesta na kojima nikada ne biste smeli da držite šminku, odnosno dekorativnu kozmetiku, ukoliko želite da je što duže koristite:

Na prozorskoj dasci

Sunčeva svetlost koja dopire kroz prozor kao i promaja koja prolazi kroz pukotine na istom može da promeni sastav šminke, a posebno onih proizvoda poput tečnog pudera, što se inače događa zbog stalne promene temperature.

Upravo iz tog razloga, dekorativnu kozmetiku nikada nemojte da držite na prozorskoj dasci već je držite na mestu sobne temperature poput police u spavaćoj sobi ili ladici.

Kupatilo

Mnoge žene drže šminku u kupatilu, ali to je zapravo najgore mesto za čuvanje dekorativne kozmetike. Para koja nastaje kada se tuširamo ili kupamo, u toku nekog vremena počinje da utiče na stvaranje plesni i bakterija koje mogu dospeti na ruž, maskaru, olovku za oči... Ovo znači da bi u kupatilu trebalo da držite samo higijenske proizvode.

Pored radijatora

Baš kao ni paru, šminka ne voli ni toplotu. Previsoke temperature uništavaju aktivne sastojke, poput ulja, zbog čega šminka gubi svoju delotvornost.

U frižideru

Maskaru, ajlajner, ruž, neretko stavljamo u frižider jer mislimo da će duže trajati, naročito leti kada se šminka može otopiti. Međutim, istina je da većina proizvoda dekorativne kozmetike, ne bi smela da se drži u frižideru. Temperatura, hladnija od one sobne, može da promeni hemijski sastav proizvoda, zbog čega on gubi delotvornost. Izuzetak su tečnost za lice u spreju i prirodna kozmetika, koji ne sadrže konzervanse i koje je zapravo preporučljivo držati u frižideru jer će tako duže trajati.

U automobilu

Ne želite da vam se karmin ili maskara razmažu ili da vam se senka razmrvi po sedištu automobila. Zbog toga je najbolje da šminku ne držite u kolima. Uvek sa sobom u torbi imajte toaletnu torbicu sa šminkom kako biste mogli da napravite korekcije na vašem licu, ali kada završite, stavite je u torbu.