Eli Dž. je mama i blogerka, koja ne pamti kada se poslednji put naspavala. U slobodno vreme, dok njena još uvek mala beba spava, ova mama pokušava da se bavi svojom karijerom na lokalnoj radio stanici u Nju Džersiju, ali i da piše svoje utiske o majčinstvu. 

Ona je sastavila i listu svih onih ljudi koji su njoj, u želji da pomognu, zapravo samo odmogli:

Pomoćnici koji nisu ni od kakve pomoći

Sećate li se trećeg trimestra kada su svi vaši bližnji pričali kako će biti tu za sve što vam je potrebno kada beba dođe na svet? E pa ono što vam nisu napomenilu jeste to da su pod “pomoći” mislili da će doći da “gnjave” bebu dok vi mrtvi umorni pokušavate da odradite bar delić kućnih poslova. Zar to nije pomoć? Sada ne morate da brinete o provođenju vremena sa svojom bebom dok je ona dobro raspoložena. Beba će biti sa vašim “pomoćnicima”! I ne brinite... vratiće vam je čim počne da plače.

Posetioci koji misle da su na odmoru

Oni žive daleko i ne mogu da dočekaju da upoznaju bebu i pre svega, naravno, tu su da bi vam pomogli. Međutim, oni očekuju da ih nahranite iako vi jedva postižete i u svoja usta nešto da stavite. Sa čuđenjem vas gledaju kada ih zamolite da operu svoje stvari - pa oni su na odmoru, zaboga! 

Prijatelji koji kasne

"Donećemo sutra oko 12 ručak", reći će vam prijatelji. Sutra se uzbuđeni budite i jedva čekate da uspavate svoju bebicu kako biste na miru sa prijateljima mogli da uživate i jedete. Beba je zaspala, a i vi ste na pola puta da utonete u san. Ali ne, konačno možete da uživate u malo slobodnog vremena, a i dogovorili ste se. Međutim, vreme prolazi, a vaših prijatelja nema. Oko jedan, kombinacija neispavanosti i gladi u vama kulminira - UKRALI STE MI SAN, GDE SU MOJI SENDVIČI SADA?


Osobe koje vam donose slatkiše

Ove ljude ćete u početku obožavati. Dojenje povećava apetit i koga briga za malo dodatnih kalorija koje unesete. Međutim, naći ćete se u kuhinji u tri ujutru nakon samo nekoliko sati sna dok grickate već četvrti slatkiš, a beba u drugoj sobi neutešno plače. U svom tom ludilu, verovatno će vam na pamet pasti i to da se u svoje omiljene farmerice više nikada nećete ponovo uvući ako tako nastavite. Tada shvatate da su osobe koje vam donose sve te poslastice zapravo nepoželjne.

Kada iz porodilišta stignete kući, apsolutno sve će vam biti čudno i sve će vas boleti. Sve što beba radi vama će biti čudno i novo, ali takve stvari su normalne. Međutim, kada se u četiri ujutru probudite i uđete preko telefona na “Gugl” da proverite za svaki slučaj, sve će izgledati gore nego što zaista jeste. “Moja beba ima astmu!” Smirite se, jer sve je u redu. Ono što treba da uradite jeste da držite svoj telefon dalje od sebe.

Bezobzirni bolesni ljudi

Oni će se samo pojaviti na vašim vratima dok u rukama drže pakovanje maramica. “Bila sam bolesna prošle nedelje. Nisam zarazna”, reći će. Drugi će krivicu svaliti na polen ili ambroziju. Pre nego što i stignete da ih zamolite da operu ruke oni će dohvatiti vaše novorođenče, a briga o bolesnoj bebi je nešto najgore za novu mamu. 

Majka koja misli da je sve što radite pogrešno

To može da bude bilo ko - vaša mama, tetka, prijateljica... Nije važno. One sve rade drugačije, tačnije one sve rade ISPRAVNO. Zašto i vi ne biste? Zašto zapravo ne biste gledali svoja posla?

Muž koji hrče

U prvim nedeljama sa bebom, većina mama će se buditi na svaki šum. Neki očevi, sa druge strane, će spavati čvrstim snom čak i ako im dete vrišti uz uvo. Međutim, zašto i ne bi, malo toga oni mogu da urade, posebno ako je beba gladna i mama mora da je podoji. Naravno, to ne znači da se sledećeg dana neće žaliti da su umorni...

Vi sami ako u trudnoći niste praktikovali Kegelove vežbe

Kegelove vežbe je veoma važno praktikovati u drugom stanju. I da, osećate se sjajno jer ste na vežbali dva puta nedeljno. Nijednom vam nije palo na pamet da to uradite više od toga, ali nadate se da će sve biti u redu. A onda se dogodi da se upiškite prvi put nakon porođaja, a onda i sledeći... To baš i nije dobro.

Poštar

Ako ste se porodili odmah nakon praznika, moram da vam priznam da niste baš neke sreće. Dešavaće se da čim nekako uspavate bebu čujete ding-dong, a odmah potom i plač. Ali dešavaće se i da konačno imate svojih pet minuta na wc-šolji kad će vas ovaj blaženi zvuk ponovo vratiti u realnost.